Het begin

Het begin

Strikt bekeken zou het eerste geval van doping wel eens in de Hof van Eden zijn voorgekomen, om goddelijke krachten te krijgen proefden Adam en Eva immers van de verboden vrucht.

Omwille van zijn stimulerende werking door de natuurlijke efedrine die ze bevat zouden de Chinezen al in 5.000 v.C. het kruid Ma Huang of zeedruif gekauwd hebben.

Om hun uithoudingsvermogen bij lange marchen te verhogen kauwden de Arabieren Qat, de jonge twijgjes van de Catha Edulis.

Doping is van alle tijden. Eeuwenlang al kauwden de Indianen uit het Andesgebergte cocabladeren of dronken ze cocathee om hun uithoudingsvermogen te verbeteren of om zich tegen hoogteziekte te beschermen. Door het kauwen van coca verbeterde ook hun ademhaling en zuurstofwisseling en werd het verbruik van glucose gereguleerd.

De Tarahumara indianen uit het noorden van Mexico gebruikten peyote tijdens hun loopwedstrijden, die meerdere dagen duurden en een onderdeel waren van het vruchtbaarheidsritueel. Peyote heeft dezelfde effecten als strychnine. De Lophophora williamsii, peyote of peyotl is een kleine doornloze bolvormige cactus die in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico groeit en die vooral bekend is voor zijn groot aantal psycho-actieve alkaloïdes met mescaline-achtige effecten die tot hallucinaties kunnen leiden.

De Australische Aboriginals aten de Pituri plant omwille van haar stimulerend effect. De bladeren bevatten nicotine, scopolamine en hyosciamine en geven een stimulerend, euforisch, kramp- en pijnstillend effect.

Verre verleden

Doping is overigens geen modern begrip. Volgens de Noorse mythologie kwam het gebruik van versterkende stoffen voor bij de Berserkers, sterke Noorse krijgers die zich kleedden met de huiden van een beer, die ze eigenhandig gedood hadden. Ze trokken naakt ten strijde, maar om hun prestaties te verbeteren en om geen pijn te voelen deden ze zich tegoed aan Bufotenin, een dodelijke alkaloïde uit de huid van padden en Amanita paddenstoelen, waardoor ze in extase geraakten.

Prehistorie

Tijdens haar religieuze ceremonies gebruikte de Kafferstam uit Afrika een primitieve stimulerende drank, die ze 'dop' noemden. De 'dop' van de Zoeloe krijgers was een alcoholische drank gebrouwd uit druivenschillen en cola.

Tijdens loop- of wandelwedstrijden in West-Afrika was het gebruik van Cola Accuminata, een noot met 2% catechine/caffeïne, heel normaal.

De oudheid

Door de effecten van castratie op huisdieren te observeren leerde men in de oudheid empirisch de anabole en androgene functie van testikels kennen. Bovendien at men de testikels, het hart, de hersenen en de lever van dieren en mensen om ziekten te genezen en om de prestaties en vitaliteit te bevorderen.