2011
2011
Een studie van de Université de Besançon onderzocht de levensloop van 755 renners die tussen 1947 en 2009 de Tour de France hadden gereden. Daarbij werd vastgesteld dat ze allen door een hypertrofie van de linker hartkamer een verhoogd risico op hartritmestoornissen hadden. 22% van deze renners had een pacemaker nodig.
Onderzoek in Frankrijk wees uit dat er tussen juni 2003 en februari 2004 acht sporters aan hartfalen waren gestorven, vier wielrenners, drie voetballers en een basketter. Bij die overlijdens waren de profrenners Marco Pantani (1970-2004) en José Maria Jiménez (1971-2003). Door hartproblemen moesten in die periode ook heel wat sporters hun activiteiten stoppen. Tot maart 2007 kwamen daar nog eens zes sterfgevallen van jonge wielrenners bij. In februari 2011 groeide het aantal met zeven jonge wielrenners die aan een plotse hartstilstand stierven. Vermoed werd dat al deze sterfgevallen gerelateerd waren aan doping, hoewel aangeboren hartletsels en hartspieraandoeningen als officiële oorzaak vermeld werden.
In april 2011 berichtte de Duitse radiozender Deutschlandfunk dat het artsenkabinet en de kantoren van het Olympiastützpunkt (OSP) Thüringen in Erfurt grondig doorzocht werden omdat er een verdacht bestond over 'ongeoorloofd medicatiegebruik met dopingdoeleinden'. Het ging om een methode waarbij men bij atleten 50ml bloed aftapte, het vervolgens met UV-licht behandelde en nadien terug inspoot. Verder onderzoek bracht aan het licht dat het om dokter Andreas Franke ging die in de loop der jaren dertig sporters met deze methode behandeld had, veertien wielrenners, vijf atleten, een snelschaatsers, een handballer en een worstelaar. Onder hen ook minderjarigen evenals 800m-loper Nils Schumann (1978-), snelschaatsters Claudia Pechstein (1972-) en Judith Hesse (1982-), wielrenners Marcel Kittel (1988-), Patrick Gretsch (1987-) en Jakob Steigmiller (1990-) en de Jamaïcaanse verspringer James Beckford (1975-) als meest bekenden. Als ontlasting voor zijn schuld haalde de arts aan dat hij slechts 50ml bloed aftapte en dat die als maximale hoeveelheid toegelaten was. Het jaar nadien kwam uit dat hij 60ml bloed gebruikte. Tijdens de rechtszaak die hierop volgde werd zwaar gedebatteerd of deze methode al dan niet als doping moest beschouwd worden.
In een interview met het Duitse dagblad 'Stuttgarter Zeitung' stelde Professor Werner Franke (1940-), als hoogleraar verbonden aan het Deutschen Krebsforschungszentrum van de Universität Heidelberg:
"Het fenomeen van de plotse dood kan tegenwoordig voorspeld worden via DNA. Het treft mensen met een specifieke genetische constellatie. Als zo iemand voor dopingdoeleinden ook nog hartversterkende medicatie krijgt is het hek van de dam. De schade van doping met anabole steroïden toont zich uiteraard veel later. De dood van kogelstoter Ralf Reichenbach is er een voorbeeld van of de plotse dood van zwemster Christel Justenl. Bij beiden, net als bij vele anderen kent men het dopingverhaal bijzonder goed door hun eigen verklaringen."
Professor Peter Van Eenoo (1973-), hoofd van het Gentse dopinglabo, stelde dat als men het dopinggebruik in Vlaanderen ongemoeid liet er de volgende tien tot twintig jaar vijftig tot honderd wielrenners door hun EPO-gebruik in levensgevaarlijke situaties zouden terechtkomen. Hun lichaamseigen productie van rode bloedcellen zou door de EPO niet meer werken, waardoor ze om de drie dagen een levensreddende bloedtransfusie zouden nodig hebben.
Atletiek
De Duitse Margot Eppinger (1952-), die op de Spelen van 1972 en 1976 in München en Montréal deelnaam aan de vijfkamp, verhaalde in een interview:
"Op de Spelen van München sprak men nog van enkelingen als het over doping ging, maar in Montréal barstte de hel los. In 1976 had de sport zich grondig veranderd. Bij aankomst in het atletendorp lagen er scheermachientjes in de badkamer, omdat heel wat vrouwelijke atleten zich moesten scheren maar ze vielen ook op met hun zware stem. Nog frustrerender was dat ik aanwijzigingen had dat het dopingprobleem niet beperkt bleef tot het Oostblok. Op trainingskamp in Malaga circuleerden er in ons eigen kamp al geruchten over dopinggebruik."
De Portugese afstandsloper Hélder Ornelas (1974-) werd vier jaar geschorst nadat men abnormale waarden vond bij de controle van zijn biologisch paspoort.
De Kroatische discuswerpster Sandra Perkovic (1990-) won zowel goud op het WK, als het EK en de Olympische Spelen. In juni werd gemeld dat ze op de Diamond League meeting van Rome en die van Shangai betrapt was op methylhexanamine. Als excuus haalde ze aan dat ze de Amerikaanse energiedrank Nox Pump had gedronken, niet wetende dat dat goedje verboden producten bevatte. Ze vroeg wel geen tegenexpertise. De Kroatische Atletiekfederatie schorste haar zes maanden en de IAAF ging met die milde straf akkoord omdat ze ervan overtuigd waren dat Perkovic niet de bedoeling had verboden middelen te nemen en dat ze er inderdaad niet van op de hoogte was dat die energiedrank deze stoffen bevatte. Het nadeel was dan weer dat ze door haar schorsing het WK van 2011 miste.
De Russische 100m loopster Anna Gurova (1981-) had methyltestosteron gebruikt waardoor ze twee jaar aan de kant moest blijven.
De Russische Yevgeniya Zinurova (1982-) won de 800m op het EK indoor, maar moest het goud inleveren nadat haar biologisch paspoort op het gebruik van doping wees. Ook de daaraan verbonden twee jaar schorsing kreeg ze aangesmeerd.
De Amerikaan Mike Rodgers (1985-) liep in augustus de 100m op de meeting van Lignano. Na afloop raakte bekend dat Rodgers wegens een positieve test op anabolica negen maanden geschorst werd.
Net voor aanvang van de Pan American Games in Guadalajara wees de test uit dat de Braziliaanse loopster Simone Alves da Silva (1984-) methylhexaneamine had gebruikt, waardoor ze haar deelname aan de Spelen mocht vergeten
In oktober won Marielys Rojas (1986-) uit Venezuela zilver in het hoogspringen op de Pan American Games in Guadalagara. De dopingcontrole na de wedstrijd toonde aan dat ze aan de norandrosteron had gezeten. Inleveren van de medaille, schrapping uit de uitslag en twee jaar schorsing luidde de uitspraak van het WADA.
Baseball
In augustus moest de Amerikaan Mike Jacobs (1980-) de eerste vijftig wedstrijden van zijn team Colorado Springs Sky Sox missen omdat hij het groeihormoon hCH had gebruikt, waarop hij werd buitengegooid.
In december vond men in de urine van de Amerikaan Ryan Braun (1983-) waanzinnig hoge concentraties testosteron, waardoor hij vijftig wedstrijden zonder wedde aan de kant moest. Braun vocht die beslissing aan en was de eerste baseballspeler die zijn gram haalde. Een commissie van drie experts stemde in februari 2012 met twee tegen een voor de vrijspraak omdat volgens hen de controleprocedure niet correct was toegepast. In februari echter kwam het bericht dat de naam Braun drie keer in de administratieve lijsten van het Amerikaanse verjongingsinstituut Biogenesis opdook. De Coral Gables kliniek van Miami was een onderdeel van die keten en zou Braun twintig- en dertigduizend Dollar hebben aangerekend voor de levering van groeihormonen. De speler ontkende in alle toonaarden maar in juli 2013 werd hij 65 wedstrijden geschorst plus alle wedstrijden van het naseizoen, het betekende een aderlating van 3,25 miljoen dollar aan inkomsten.
Basketbal
O. J. Mayo (1987-), guard bij de Memphis Grizleys, werd tien wedstrijden geschorst en kreeg in die periode zijn loon van 405.109 Dollar niet uitbetaald omdat hij positief testte op dehydroepiandrosterone (DHEA). Mayo stak de schuld op een (over-the-counter) OTC- product, maar weigerde te zeggen wat hij genomen had.
Cricket
Na de halve finale van de World Cup tegen Nieuw Zeeland plaste Upul Tharanga (1985-) positief op Prednisone en Prednisolone. De cricketspeler uit Sri-Lanka kreeg drie maanden schorsing.
Gewichtheffen
Chinthana Vidanage (1981-) uit Sri Lanka, die op de Commonwealth Games van 2006 in Australië nog goud veroverde in de categorie tot 62 kg, werd vier jaar geschorst na een positieve dopingtest.
Op het EK won de Rus Dmitry Lapikov (1982-) de titel in de categorie boven 105kg. Na afloop testte hij positief en moest hij het goud inleveren met twee jaar schorsing bovenop.
Net voor aanvang van de Pan American Games in Guadalajara testte de Chileen Cristián Escalante (1976-) positief op methylhexaneamine, waardoor hij zijn deelname aan de Spelen mochten vergeten.
Mixed Martial Arts
De Braziliaan Thiago Silva (1982-) won zijn partij tegen de Amerikaan Brandon Vera (1977-), maar bij de controle na de kamp bleek zijn urine niet van menselijke origine. Hij werd tijdelijk geschorst en gaf tijdens de hoorzitting toe dat hij synthetische urine had afgeleverd om de injecties met anabolica te verdoezelen. 33.750 Dollar boete en een jaar schorsing luidde het verdict.
Rugby
Toen de Japanner Ryohei Yamanaka (1988-) op het gebruik van anabolica werd gepakt had hij een leuk excuus klaar, want hij nam ze om zijn snor te laten groeien.
De Brit Martin Gleeson (1980-) speelde in clubverband voor eersteklasser Salford uit Manchester en werd ook verschillende keren voor het Engelse team geselecteerd. Nadat hij positief testte op methylhexaneamine kreeg hij drie jaar schorsing aan zijn been.
Skiën
De Est Andrus Veerpalu (1971-), tijdens het WK van 2001 in het Finse Lahti goud op de 30km, maar ook winnaar van de 15km op de Spelen van 2002 en 2006, kondigde in februari aan dat hij stopte met langlaufen. Een virusinfectie zou oorzaak zijn van zijn forfait voor het WK in Oslo, later kwam uit dat hij de week voor hij zijn afscheid aankondigde betrapt was op het gebruik van groeihormonen.
Het Oekraïnse biathlonteam haalde zilver op het WK maar werd later gediskwalificeerd omdat in het bloed van Oksana Khvostenko (1977-) hoge concentraties efedrine werden gevonden.
De Oostenriijkse langlaufer Christian Hoffmann (1974-) werd in december 2009 geschorst wegens dopinggebruik. De dag van de uitspraak kondigde hij zijn afscheid aan van de skisport. In december 2011 volgde de definitieve beslissing, hij kreeg zes jaar aan zijn broek maar de straf werd in juli 2012 verminderd tot twee jaar. De maand nadien kwam Hoffman terug op zijn eerdere beslissing en nam hij deel aan het nationaal kampioenschap 50km. Begin januari 2013 won hij met vier minuten voorsprong de Mountain Attack in Saalbach-Hinterglemm.
Tennis
De Amerikaan Robert Kendrick (1979-) werd na de French Open op Roland Garros een jaar geschorst na een positieve test op methylhexanamine, dat het jaar voordien op de lijst van de verboden middelen was gezet. Hij moest ook het gewonnen prijzengeld inleveren.
Triathlon
In november kreeg de Oostenrijker Michael Weiss (1981-) twee jaar schorsing omdat hij in 2005 bij een mountainbikewedstrijd bloeddoping had toegepast.
Voetbal
Bij een interne controle betrapte AS Roma drie 16-jarige spelertjes op het gebruik van doping.
Vijf speelsters van het Noord-Koreaanse elftal werden achttien maanden geschorst nadat men bij het testen anabole steroïden had gevonden. De vrouwelijke teamarts die het product inspoot kreeg zes jaar schorsing, de ploeg mocht niet deelnemen aan het WK van 2015 en de voetbalbond moest een boete van 400.000 Dollar betalen.
Alexander Rybka (1987-), doelverdediger van Schachtjor Donezk en van de Ukraïnsche nationale ploeg, testte positief op diuretica en vloog twee jaar aan de kant.
Dino Najdoski (1992-) en Milovan Petrovik (1990-) van de Macedonische eersteklasser Rabotnicki testten na de EK kwalificatiewedstrijd tegen Lazio Roma positief op 4-Methyl-2-hexanamine. Een paar dagen later meldde de clubleiding dat het hele elftal dat product genomen had en dat ze haar medische staf had afgedankt. De UEFA schorste beide spelers een jaar, kinesist Darko Velcevski drie jaar, teamarts Mihajlo Ivanovski twee jaar, de club kreeg een boete van 30.000 Dollar en mocht een jaar niet aan UEFA-wedstrijden meedoen, maar dat werd nadien omgezet naar vier jaar voorwaardelijk.
Diego Maradona (1960-) onthulde in een interview met het Duitse dagblad 'Die Welt' dat de Argentijnse spelers in 1993 net voor de beslissende WK-kwalificatie tegen Australië een dopingproduct in hun koffie kregen toegediend waardoor ze sneller konden lopen. Dank zij die doping plaatste Argentinië zich met 1-0. Julio Grondona (1931-2014), de Argentijnse vice-president van de FIFA, zou daarvan geweten hebben en bevolen hebben dat er na de wedstrijd geen controles mochten gebeuren.
Uiteraard beet de brave man van zich af na deze verklaring en fulmineerde:
"We hebben onze spelers nooit iets gegeven. Dat er geen controles waren was enkel en alleen georganiseerd om Maradona te beschermen, gezien hij toen reeds drugproblemen had."
In zijn boek 'Red' vertelde de Britse international Gary Neville (1975-) hoe sommige Engelse spelers in 1998 een inspuiting kregen voor aanvang van hun WK-wedstrijd tegen Argentinië die een verbazingwekkende uitwerking had:
"... sommige spelers begonnen met injecties van Glenn’s favoriete arts, de Fransman Rougier. Het was anders dan hetgeen we bij Manchester United gewoon waren. Na enkele spuiten beweerden sommige jongens dat ze een heuse uitbarsting van energie voelden."
De Ivoriaan Kolo Touré (1981-) verhuisde voor zestien miljoen Euro van Arsenal naar Manchester United. Maar in mei werd hij betrapt op het gebruik van verboden middelen, waarvoor hij zes maanden geschorst werd.
In november onthulde Bertrand Crasson (1971-) in het sportprogramma 'La Tribune' van de Belgische TV-zender RTBF heel wat details over het dopinggebruik in het Italiaanse voetbal, waar hij van 1996 tot 1998 voor Napoli speelde.
"Alessandro Del Piero (1974-) (foto), de spits van Juventus won in die periode heel wat aan spiermassa en Gianluca Vialli (1964-) moest tijdens de rust van de wedstrijden zelfs aan de zuurstof. Maar dat mocht allemaal. Ikzelf kreeg twee keer per week een infuus toegediend. Ze zeiden dat het om minerale zouten ging, maar wat als dat een leugen was?”
Daaraan voegde commentator Rodrigo Beenkens (1963-) toe dat ‘La Gazzetta dello Sport’ onthuld had dat 39 oud-spelers uit het Calcio aan de ziekte van Charcot waren gestorven, een aandoening die de kracht en de omvang van de spieren vermindert door afwijkingen aan het perifere zenuwstelsel.
Yineth Varón (1982-) verdedigde het doel van het Colombiaanse elftal en van CD Generaciones Palmiranas. In juni werd ze op de World Cup in Duitsland door de FIFA huiswaarts gestuurd na een positieve controle op nandrolon. Nadien kreeg ze twee jaar schorsing.
In december 2011 testte de in Duitsland geboren Brit Simon Mensing (1982-) positief op methylhexaneamine in de Schotse competitie, waarvoor hij vier weken geschorst werd.
De Tsjech David Bystron (1982-) leverde een positieve plas op metamfetamine af na de UEFA Cup wedstrijd tegen het Russische FC BATE Borisov en nadat het B-staal hetzelfde aantoonde kreeg hij twee jaar schorsing waarop zijn club FC Viktoria Plzen zijn contract ontbond.
Wielrennen
Op eigen initiatief leverde de Amerikaan Tyler Hamilton (1971-) in mei bij het IOC de gouden medaille in die hij in de tijdrit op de Olympische Spelen van 2004 gewonnen had. Dat had eerder al gemoeten, maar zijn positieve test op bloeddoping kon niet herhaald worden omdat het ingevroren B-staal onbruikbaar bleek. Toen kreeg hij wel twee jaar schorsing. In april 2007 werd hij door het team Tinkoff Credit Systems op non-actief gezet nadat aan het licht kwam dat hij in de dopingzaak Operación Puerto betrokken was. Na een nieuwe positieve test in april 2009 zette Hamilton een punt achter zijn sportcarrière. In mei 2011 bekende hij zijn hele dopingverleden en beschuldigde ook hij Lance Armstrong (1971-) van EPO-gebruik. Het Olympisch Comité besliste tijdens de Spelen van Londen dat het Hamilton definitief van de erelijst schrapte.
In 2008 nam Wim Vansevenant (1971-) de boerderij van zijn ouders over en stopte hij zijn wieleractiviteiten. In juni 2011 werd er op de luchthaven van Zaventem een aan hem geadresseerd Australisch pakje onderschept met TB500 pillen, een nieuw dopingmiddel dat de spiergroei bij paarden stimuleerde en hun uithoudingsvermogen verbeterde.
In september velde de correctionele rechtbank van Leuven een vonnis in de dopingzaak rond de beruchte 'pot Belge'. De voormalige verzorger Freddy Sargent (1943-), in Frankrijk al tot vier jaar gevangenis veroordeeld, kreeg nu één jaar cel met uitstel en moest een boete van 15.300 euro te betalen. Zijn vrouw kreeg zes maanden voorwaardelijk en een boete van 15.300 euro. Tussen 1999 en 2005 hadden Sargent en zijn vrouw minstens 1.227 flesjes 'pot Belge' verkocht, een cocktail van morfine, heroïne, cafeïne, cocaïne, amfetamines en corticoïden.
Ex-renner Jean-Marie Vernie (1961-) kreeg één jaar cel met uitstel en een boete van 45.000 Euro, terwijl de zoon en dochter van Sargent acht maanden voorwaardelijk kregen.
Gezien ex-veldrijder Kipcho Volckaerts (1978-) één van de afnemers was, mocht hij delen in de gerechtskosten.
In juni testte de Argentijn Juan Pablo Dotti (1984-) positief op anabolica en amfetamines na de driedaagse Tulsa Tough, wat hem twee jaar toekijken opleverde. Hij aanvaardde de straf maar startte twee maanden later opnieuw in wedstrijden. Hierdoor werd zijn schorsing met nog eens twee jaar verlengd.
De Franse baanrenner Grégory Baugé (1985-) werd in november door zijn wielerbond een jaar geschorst omdat hij zijn where abouts niet juist had ingevuld. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht was moest hij zijn wereldtitels sprint en teamsprint van 2010 inleveren.
Zwemmen
De internationale zwemfederatie FINA publiceerde opnieuw een indrukwekkende lijst van dopingzondaars uit 2011.
-
Kregen elk twee jaar schorsing: zwemster Ksenia Atamanskaya uit Kazakhstan voor gebruik van fenoteril, waterpolospeler Adam Maklari uit Hongarije voor methandione, waterpolospeler Zsolt Lutter uit Hongarije voor weigeren van een controle, voor zwemmer Zetao Ning (1993-) uit China voor clenbuterol, voor zwemmers Stachin , Surya Prasad Sharma en Nithiyanandan uit India voor stanozolol, voor Juha Korhonen (1980-) uit Finland voor testosteron, voor waterpolospeler Alexey Bushin uit Rusland voor cannabis, voor Nazih Samer uit Jorandinië voor nandrolon, voor zwemmer Michal Rubacek uit Tsjechië en zwemmer Carlos Vivieros Madariaga uit Columbië voor methylhexaneamine
-
Een jaar schorsing voor schoonduiker Harrison Jones (1989-) uit USA voor cannabis, zwemmer Vinicius Waked (1987-) uit Brazilië voor furosemide, voor zwemster Mirela Olczak uit Polen voor methylhexaneamine, zwemmer Tosan Boyo uit Nigeria voor dexamethasone
-
Acht maanden voor zwemmer Miguel Rodrigues uit Portugal voor methylhexaneamine
-
Zes maanden voor waterpolospeler Alexander Bodyakin uit Rusland voor furomeside, voor zwemmer Abdul Rehman Al Bader uit Kuwait voor methylhexaneamine en zwemmer Ashrakat Abdel El Shehawy uit Egypte voor dexamethasone.
-
Vijf maanden voor waterpolospeler Brond Szalma uit Hongarije voor cannabis
-
Vier maanden voor zwemmer Boris Loncaric uit Kroatië voor methylhexaneamine
-
Drie maanden voor waterpolospeler Alex Popoviciu uit Roemenië en zwemmer Muhammad Al-Ghaferi uit Verenigde Arabische Emiraten voor methylhexaneamine, voor zwemmer Dinko Geshev uit Bulgarije voor cannabis
-
Twee maanden voor zwemmer Enrico Catalano uit Italië en waterpolospeler Jan Novak uit Tsjechoslowakije voor cannabis.