2008-OS

Olympische Spelen 2008

'Zero Tolerance for Doping' was de officiële slogan voor de Olympische Spelen van Beijing. Een aantal atleten was door positieve testen voor aankomst al uitgeschakeld. Van de 4.500 afgenomen stalen bleken er zes positief. Mogelijk zouden er in de toekomst nog meer volgen gezien de verzegelde en bevroren stalen acht jaar bewaard zouden worden met het oog op het ontwikkelen van nieuwe testmethoden. 

Gepakt voor aanvang

Atletiek

De Française Julie Coulaud (1982-) zou aan de 3.000m steeple deelnemen. Bij een controle op trainingskamp in Font-Romeu stootte men echter op het gebruik van testosteron. Ze werd drie jaar geschorst en vloog drie maanden de gevangenis in, waarop ze besloot om te stoppen met sporten.

De Griekse kampioen 200m Dimitris Regas (1986-) testte positief op de anabole steroïde methyltrienolone, waardoor hij de Spelen moest missen. 

De Griekse 200m-specialist Anastasios Gousis (1979-) werd in juli op het gebruik van de steroïde methyltrienlone betrapt waardoor hij de Spelen kon vergeten.

Met zijn finaleplaats van het nationaal kampioenschap verdiende de Jamaicaan Julien Dunkley (1975-) een ticket voor de Spelen, maar de controle nadien wees uit dat hij aan de anabole steroïde Boldenone had gezeten. Het kostte hem twee jaar schorsing en meteen ook de uitsluiting voor de Spelen. 

De Russische snelwandelaars en trainigsmaatjes Viktor Burayev (1982-), Sergey Morozov (1988-),  Aleksey Voyevodin (1970-) en Vladimir Kanaykin (1985-) werden in augustus geschorst nadat men enkele maanden voordien EPO in hun bloed had aangetroffen.

Zes Russische atletes werden net voor aanvang van de Olympische Spelen van Beijing uit de selectie geweerd omdat ze bij een dopingcontrole geknoeid hadden met hun urinestalen.

Yuliya Fomenko (1979-) was uitverkoren om haar land te verdedigen op de 1500m. In juli werd ze echter uit de selectie geweerd omdat ze bij een controle niet haar eigen urinestaal afleverde. DNA onderzoek nadien bevestigde dit vermoeden. Ze kreeg hiervoor twee jaar en negen maanden schorsing en alle behaalde resultaten vanaf april 2007 werden geschrapt.

Meervoudig Russisch kampioene Yelena Soboleva (1982-) won in 2008 de 1500m op het WK indoor, maar moest de titel inleveren na een positieve dopingcontrole. Het wereldrecord dat ze daarbij vestigde werd van de tabellen geschrapt. In juli werd ze dan ook uit de Russische selectie gegooid, ook zij had bij een dopingcontrole andermans urine afgeleverd. Zij kreeg twee jaar en negen maanden en al haar resultaten vanaf april 2007 werden geschrapt.

Tweevoudig wereldkampioene op de 1500m Tatjana Tomasjova (1975-) kon haar Olympisch zilver van 2004 niet verdedigen omdat ook zij een ander urinestaal dan het hare had afgeleverd. Uit de selectie geworpen, twee jaar en negen maanden geschorst en alle resulaten sedert april 2007 geschrapt.

Gulfiya Khanafeyeva (1982-) brak met 77m26 in 2006 het wereldrecord hamerslingeren. Ook zij had in 2008 andermans urine afgeleverd en kreeg dezelfde straf als haar teamgenoten.

Darya Pishchalnikova (1985-) won met een persoonlijk record van 65m78 in 2007 zilver in het discuswerpen op het WK in het Japanse Osaka en was dus medaillekandidaat voor de Spelen van Beijing. In juli 2007 werd ze betrapt op het manipuleren van dopingtests en moest ze thuis blijven. Ook moest ze haar zilveren medaille van het WK 2007 inleveren. Vier jaar later was ze er in Londen opnieuw bij, maar toen bleek dat ze met behulp van oxandrolone zilver had behaald, werd ze levenslang geschorst en moest ze het kleinood inleveren.

Hamerwerpster Tatyana Lysenko (1983-) was de zesde dader in het Russische kamp die niet meemocht naar Beijing. Bij haar werden sporen van 6a-methylandrostendione gevonden, waarop ze uit de selectie vloog, twee jaar geschorst werd en al haar resultaten vanaf mei 2007 verloor waaronder het wereldrecord van 78m61.

De Roemeense 800m loopster Liliana Barbulescu (1982-) en haar collega’s van de 1.500m Elena Antoci-Buhaianu (1975-) en Cristina Vasiloiu (1988-) werden uit het Olympisch team geweerd voor hun gebruik van EPO en twee jaar geschorst.  

De Bulgaarse 1.500m loopster Daniela Yordanova (1976-) testte positief op testosteron bij een controle buiten competitie en kreeg twee jaar schorsing, waardoor ze Beijing mocht vergeten. Ze waagde het dan maar in het bodybuilding circuit.

Baseball

De Taiwanese baseballspeler Chang Tai-shan (1976-) mocht niet naar de Spelen nadat hij positief testte op verboden middelen. Bovendien werd hij drie jaar geschorst.

Gewichtheffen

Jaarlijks worden zo'n veertig gewichtheffers geschorst wegens dopinggebruik, vooral net voor Olympische Spelen. Ook dit keer was het niet anders.

Van zowel het Griekse als het Bulgaarse nationale team liepen elf gewichtheffers tegen de lamp en de Indiërs vonden eveneens een zondaar, maar verdachten ook een reeks anderen van dopinggebruik.

Mohammed Jassim (1981-) uit Irak werd na de Aziatische kampioenschappen op doping betrapt en mocht niet deelnemen aan de Spelen van Beijing.

De Bulgaarse federatie gooide Alan Tsagaev (1977-) uit de Olympische selectie nadat hij positief testte op anabolica. Samen met hem werden nog zeven Bulgaarse mannen en drie vrouwen geweerd: Ivaylo Filev (1987-), Demir Demirev (1984-), Mehmed Fikretov (1986-), Ivan Stoitsov (1979-), Ivan Markov (1988-), Georgi Markov (1988-), Velichko Cholakov (1982-), Milka Maneva (1985-), Donka Mincheva (1973-) en Gergana Kirilova (1972-).

Velichko Cholakov, een Bulgaarse topper in het gewichtheffen, is op 35-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Cholakov zat in het verleden een dopingschorsing van vier jaar uit.

Velichko Cholakov is niet de minste naam in het gewichtheffen. In 2004 veroverde hij op de Spelen in Athene brons in de categorie +105 kg. Datzelfde jaar werd hij Europees kampioen in het Oekraïense Kiev. Twee jaar later pakte hij zilver op het EK.

Cholakov, 1m98 groot, leek vertrokken voor een grootse carrière, maar in 2008 begon het verval. De Bulgaarse gewichtheffer testte positief op steroïden, vlak voor de start van de Spelen in Peking. Ook tien van zijn ploegmaats werden positief bevonden. Bulgarije trok zijn volledige team terug, Cholakov en co werden vier jaar geschorst.

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, nam Cholakov de Azerische nationaliteit aan. In 2012 stond hij op het punt deel te nemen aan de Olympische Spelen in Londen, tot hij vanwege gezondheidsproblemen forfait moest geven.

Volgens zijn familie kloeg Cholakov de laatste tijd over hartproblemen. Het voorbije weekend overleed hij op 35-jarige leeftijd aan een hartaanval.

De Australische Belinda Van Tienen (1987-) werd na een twee jaar durend onderzoek twee jaar geschorst, nadat men Benzylpiperazine (BZP) in haar urine had gevonden. Ook zij mocht Beijing vergeten.

Monika Devi (1983-) was door India geselecteerd voor de Spelen, maar omdat ze even voordien positief had getest moest ze thuisblijven. Ze kreeg twee jaar schorsing aangesmeerd. 

Handbal

Jaqson Kojoroski (1976-) verdiende een selectie van het Braziliaans Olympisch Comité voor de Spelen, maar toen men bij een controle sporen van cannabis aantrof mocht hij niet mee afreizen.

Roeien

De Griek Yiannis Tsamis (1986-), Europees kampioen dubbel-scull van het jaar voordien, testte positief op finasteride en mocht niet afreizen naar Beijing.

Schermen

Floretschermer Andrea Baldini (1985-) kroonde zich in 2007 tot Italiaans kampioen, won in juli zijn tweede Europese titel en met de Italiaanse ploeg brons bij de landenteams. Drie maanden later eindigde hij als tweede op het WK in St-Petersburg. Aan de Spelen van Beijing mocht hij echter niet deelnemen omdat dopingonderzoek het gebruik van furosemide uitwees, een diureticum dat gebruikt wordt om doping te maskeren.

Schieten

De Rus Sergej Alifirenko (1959-), die op de Olympiade van 2000 goud won met het snelvuurpistool en vier jaar later brons, was ook voor de Spelen van Beijing geselecteerd maar moest afzeggen. Aanvankelijk heette het dat hij een oogblessure had, maar in december kwam uit dat hij twee jaar geschorst werd voor het gebruik van dexamethason.

Wielrennen

Bij een controle voor afreis naar Beijing had de Vladimir Gusev (1982-) zulke hoge bloedwaarden dat de Russische bond wijselijk besloot om hem thuis te houden.

De Italiaanse Marta Bastianelli (1987-) won in 2007 het WK voor beloften in het Duitse Stuttgart en droomde toen van de Olympische titel. Haar drang om te vermageren deed haar in juli 2008 de das om. Ze testte na het EK in Verbania positief op fenfluramine, waardoor ze de Spelen mocht vergeten

Worstelen

In juli bleek dat de Chinees Luo Meng diuretica had geslikt, samen met coach Zhang Hua (1935-) moest hij levenslang aan de kant. 

Zwemmen

Zes weken voor de Spelen in eigen land, werd de Chinese rugslagzwemmer Ouyang Kunpeng (1982-) een tweede maal betrapt op het gebruik van clenbuterol, wat hem een levenslange schorsing opleverde, In december 2010 werd die straf herleid tot twee jaar, maar Ouyang kwam niet meer in competitie. Coach Feng Shangbao kreeg levenslang.

De Amerikaanse Jessica Hardy (1987-), wereldrecordhoudster op de 50 en de 100m schoolslag, testte net voor de Spelen positief op Clenbuterol waardoor ze een jaar naar de kant moest en Beijing misliep. Haar wraak was zoet, bij haar rentree op de US Open van 2009 verbeterde ze de wereldrecords van de 50 en de 100m schoolslag en in het najaar van 2009 eiste de Amerikaanse de eindzege op in de wereldbeker.

De Griek Ioannis Drymonakos (1984-) won op het EK in Eindhoven de 200m vlinderslag in een nieuw Europees record. Even later raakte bekend dat hij even voordien op training een positieve controle had op trenbolon waardoor hij zowel de titel als de besttijd verloor. Na het uitzitten van zijn tweejarige schorsing tikte hij op het EK van 2010 aan als derde in de 200m vlinderslag, haalde hij in 2012 twee bronzen medailles op het EK van Debrecen en nam hij ook aan drie nummers deel op de Spelen van Londen.

Atletiek

De Russische 3000m steeple loper Roman Usov (1978-) mocht zijn koffers pakken, nadat zijn plasje het gebruik van Carfedon reveleerde.

De Marokkaan Rashid Ramzi (1980-) vertegenwoordigde Bahrein op de 800, 1.500 en 5.000m. Hij won de 1.500m, maar werd nadien teruggefloten toen bleek dat hij Cera had gebruikt, een nieuwe variant van EPO. Hij kreeg twee jaar schorsing en moest het goud inleveren.

De Griekse Fani Chalkia (1979-) won de 400m horden op de Spelen van 2004 en was in Beijing de grote favoriete op dat nummer. Een dopingtest wees echter uit dat ze methylftienolone had gebruikt. Prompt werd ze van de Spelen verbannen en kreeg ze wat later een schorsing van twee jaar.

Lyudmyla Blonska (1977-) veroverde zilver in de zevenkamp, maar de Oekrainse verloor haar medaille toen bleek dat ze methyltestosteron had gebruikt. Vermits ze al voor de tweede keer werd betrapt kreeg ze levenslang.

De Kroatische lange afstandloopster Vanja Perišic (1985-) werd geklist bij een post-olympische controle van 948 bloedmonsters en testte positief op CERA

De Griekse Athanasia Tsoumeleka (1982-) deed mee aan de 20km snelwandelen maar bleek dat met behulp van CERA te hebben gedaan. Gezien ze net voor de Spelen ook al een positief plasje had afgeleverd betekende dat een levenslange schorsing. Ze hield echter de eer aan zichzelf en kondigde haar afscheid aan.

De Russische snelwandelaar Igor Yerokhin (Erokhin,(1985-) testte positief en kreeg daarvoor twee jaar schorsing. In 2013 werden abnormale bloedwaarden gevonden in zijn biologisch paspoort en toen kreeg hij levenslang.

Gewichtheffen

De Oekraïniër Igor Razoronov (1970-) werd uitgesloten na een positieve Nandrolone test.

Kano

De Pool Adam Seroczynski (1974-) werd twee jaar geschorst toen bleek dat hij Clenbuterol had gebruikt. Daarmee was jij meteen ook de eerste kanovaarder die dat overkwam.

Paardensport

De Brazilianen Bernardo Alves (1974-) en Rodrigo Pessoa (1972-) hadden hun paarden respectievelijk Capsaicin en Nonivamide gegeven en werden uit de uitslag geschrapt.

Die Capasaicin werd ook gevonden op de paarden van de Duitser Christian Ahlmann (1974-), de Ier Denis Lynch (1976-) en de Noor Tony Andre Hansen (1979-), waarop zij mochten inpakken.

De Amerikaanse dressuurrijdster Courtney King (1979-) had haar paard Felbinac toegediend, ook haar retourticketje lag klaar.

Pistoolschieten

De Noord Koreaanse schutter Kim Jong Su (1977-) veroverde zilver in de 50m pistool en brons in de 10m luchtpistool, maar moest de kleinoden na een positieve plas op Propanolol inleveren. Met deze betablocker wordt normaal hypertensie behandeld, maar bij schutters is hij zeer geliefd om het beven tegen te gaan.

Turnen


De Vietnamese Dô Thi Ngân Thur'o'ng (1989-) nam deel aan het artistieke turnen, maar werd tijdens een controle betrapt op het gebruik van Furosemide, waarop men haar huiswaarts stuurde.

Wielrennen

De Spaanse Maria Isabel Moreno (1981-) zou normaal gezien deelnemen aan de wegwedstrijd, maar testte positief op EPO toen ze in Beijing aankwam. Daarop vluchtte ze in paniek het land uit.

Eeen nieuwe controle na de Spelen bracht uit dat de Italiaan Davide Rebellin (1971-), die zilver haalde, en de Duitser Stefan Schumacher (1981-) in de wegwedstrijd het nieuwe middel CERA hadden gebruikt, ze werden twee jaar geschorst.

Zwemmen

De 16-jarige Luxemburger Raphaël Stacchiotti (1992-) zwom de 200m vrije slag, in oktober raakte bekend dat hij positief had getest op glucocorticoïde.