2008

 

2008

In het Engelse wetenschappelijk tijdschrift The Lancet verscheen het artikel 'Use of doping agents, particularly anabolic steroids, in sports and society' van Sjöqvist et all, waarin gemeld werd dat zo'n drie miljoen Amerikanen anabole steroïden gebruikten. De meesten waren jonge volwassenen. Het artikel haalde ook aan dat 12% van de jongens en 3,3% van de meisjes uit de High School met de producten experimenteerden.

Voor het eerst veroordeelde een Amerikaanse rechtbank een atleet tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en het terugbetalen van achthonderdduizend Dollar prijzengeld wegens illegale doping.

De Franse anti-dopingcommissie AFLD deed een onderzoek met haarmonsters om het gebruik van anabolica op te sporen. Van de 138 profisporters uit het voetbal, het rugby, de atletiek en het wielrennen leverde 13,8% een positieve test af op testosteron. Bij voetballers noteerde men de meeste dopinggevallen, 21,8% testte positief.

Doping in de DDR

In juli 2008 beschuldigde de voormalige kogelstoter Gerd Jacobs (1950-2015) zijn vroegere DDR-trainer Werner Goldmann (1951-) ervan dat hij hem in de jaren 1980 gedopeerd had tijdens zijn sportcarrière. Jacobs had een aangeboren hartafwijking waarvan hij geen weet had, maar door de hoge dosissen Oral-Turinabol die Goldmann hem toediende verergerde de afwijking zo erg dat men in 2004 tot een harttransplantatie moest overgaan. Er volgden nog andere ingrepen omdat de longen en de nieren begonnen na te laten. Hij stierf op 55-jarige leeftijd. Later kwam uit dat Jacobs van 1986 tot 1988 voor de Stasi gewerkt had.

American Football

Ryan Fowler (1982-) speelde in de American National Football League linebacker bij de Tenneseer Titans. Een week voor hij zijn vriendin vermoordde met een colt en nadien ook zelfmoord pleegde, verklapte de steroïdendealer David Jacobs (1953-2008) dat ook Fowler tot zijn klantenkring behoorde.

Atletiek

Na de Weense halve marathon Eisbährlauf werden de Oostenrijkse Susanne Pumper-Fischer (1970-) en de Sloveense Helena Javornik (1966-) betrapt op het gebruik van EPO. Beiden kregen twee jaar schorsing maar schreeuwden hun onschuld uit. Pumper speelde het spel hard, ze stelde zich kandidaat voor een bestuursplaats binnen haar club LCC Wien en toen haar dat ook lukte verliet de voorzitter samen met zijn vrouw en negen topatleten de vereniging. In 2012 werd Plumper tot voorzitster verkozen. Haar trainer was Helmut Stechemesser, een voormalige sportarts uit de DDR die op het vlak van doping niet aan zijn proefstuk was. In 2007 kreeg een van zijn pupillen, de Sloveense 800m loopster Jolanda Ceplak (1976-) twee jaar schorsing voor EPO gebruik en ook de Nederlandse steeple-loper Simon Vroemen (1969-) werd van doping verdacht, terwijl in de woning van de Oostenrijkse 1500m loopster Theresia Kiesl (1996-) grote hoeveelheden groeihormoon werden gevonden. In december 2011 bekende triathlete Lisa Hütthaler (1983-) dat ze in oktober 2008 twintigduizend eenheden EPO en dertigduizend eenheden Dynepo aan Pumper had verkocht. In september 2013 werd Pumper-Fischer als recidiviste acht jaar geschorst. 

De Chinese snelwandelaarster Song Hongjuan (1984-) kreeg vier jaar schorsing aangesmeerd voor EPO-gebruik.

Baseball

William Clemens (1962-), bijgenaamd 'Rocket' die in de American Major League Baseball pitcher was bij de Boston Red Sox, zou volgens het Mitchell rapport anabolica hebben gebruikt. Clemens, wiens naam liefst 82 keer opdook, ontkende onder ede alle beschuldigingen  waarop het Congres zijn zaak naar het ministerie van Justitie doorverwees op verdenking van meineed.

De Spanjaard Daniel Rios (1972-) en Luis Gonzalez (1979-) uit Venezuela, beiden als profi actief in de Japanse baseball competitie, testten positief op Stanozolol en werden daarvoor een jaar geschorst.

J.C. Romero (1976-) uit Puerto Rico speelde pitcher bij het Amerikaanse baseballteam Philadelphia Phillies toen hij in augustus vijftig wedstrijden geschorst werd voor een positieve test op androstenedione. Romero verklaarde dat hij in de Vitamin Shop van New Jersey het voedingssupplement 6-OXO Extreme van de firma Ergopharm had gekocht, wat twee verschillende voedingsspecialisten hem voorgeschreven hadden. Toen hij met de inname stopte testte hij inderdaad negatief. Omdat hij door zijn schorsing 1,25 miljoen Dollar aan zijn neus zag voorbijgaan sleepte hij het bedrijf voor de rechter samen met de Vitamin Shop.

Basketbal

De Amerikaan Qyntel Woods (1981-), forward bij Olympiacos Athene, werd na de finale van de Griekse basketbeker gepakt op het gebruik van marihuana, waarop zijn contract verbroken werd.

Bobslee

Bobsleepiloot Serge Despres (1978-) testte positief op nadrolone en werd daarvoor twee jaar geschorst. Van zijn bond mocht de Canadees zelfs geen gebruik maken van de pistes van Calgary en Whistler BC. Hij was verbijsterd omdat deze beslissing hem ook financieel aan de grond bracht. Hij argumenteerde dat de gevonden hoeveelheid nandrolon zo klein was dat ze geen significante veranderingen in zijn prestaties opleverde. 

Gewichtheffen

In augustus 2008 publiceerde het Duitse weekblad 'Der Stern' de reportage 'Siegen um jeden Pries' over de voormalige Chinese gewichthefster Chunlan Zou (1972-), die haar sportieve loopbaan op 13-jarige leeftijd op de Eliteschool voor Sport in Changchun startte. Maar voor het volgen van lessen was er geen tijd, de atlete en haar ouders geloofden toen in een beter leven. Zo kreeg ze een eigen bed, lekker eten, alle dagen vlees en vele reizen naar wedstrijden. Bovendien diende men haar het mannelijk hormoon 'Da Li Wan' toe, vrij vertaald 'de krachtpil'. Daar bovenop kreeg ze van haar trainer spuiten en andere medicamenten. Zelf had het jonge meisje niet de minste idee over wat ze allemaal binnenkreeg, maar ze werd wel wat wantrouwig toen ze plots een zware stem kreeg en een baard kweekte. Ze won heel wat medailles, kroonde zich in haar gewichtsklasse tot nationaal kampioene en verbeterde het wereldrecord stoten. Door een blessure moest ze haar carrière plots staken.   

"Ik had een kapotte wervelzuil en een zwak hart en voor een paar Yuan moest ik iedere dag opnieuw de rug van de mannen schrobben in de badzaal tot ik er bij neerviel. En dat enkel om te kunnen overleven."

Ze werd meerdere keren geopereerd om de merkbare gevolgen van anabolica te verdoezelen, lidtekens als gevolg van acne werden zoveel mogelijk weggewerkt en een vuistgrote adamsappel werd weeggeschaafd. Omdat haar baarmoeder onderontwikkeld was zou ze nooit kinderen kunnen krijgen. Toen dit alles uitlekte compenseerde de Chinese overheid haar met zeventienduizend Euro materiaal, waarmee ze een wassalon opende en samen met haar man liet ze zes jaar na datum een gratis fotoreportage van haar huwelijk maken Voorwaarde was wel dat ze tegen niemand over haar sportverleden mocht praten.

IJshockey

Nadat hij even voordien zijn vijfde treffer van het seizoen liet noteren zeeg 19-jarige Rus Alexey Tscherepanow (1989-2008) tijdens een thuiswedstrijd van zijn ijshockeyteam Awangard Omsk dood neer op de spelersbank. De autopsie nadien wees uit dat hij bloeddoping en het stimulerend middel Kordiamin had gebruikt.

Kunstschaatsen

De Rus Yuri Larionov (1986-) vormde met Vera Bazarova (1993-) een succesvol paar in het kunstschaatsen. Samen wonnen ze zes Grand Prix’s, haalden ze bij de junioren zilver en brons op het EK en zilver op het WK, met de Russische titel van 2012 als toetje. In januari 2008 moesten ze het goud van de Grand Prix voor Junioren inleveren na een positief bloedstaal op doping. Larionov kreeg daar als dader twee jaar schorsing bovenop die later naar achttien maanden verminderd werd.

Mixed Martial Arts

Het dopinggebruik in de mixed martial arts was niet zo uitgesproken als het jaar voordien, maar toch vlogen er nog heel wat beoefenaars tegen de lamp.

Een urinetest van de Amerikaanse James Lee Irvin (1978-) leverde een positief resultaat op voor methadon en oxymorfon, waarvoor hij twaalf maanden geschorst werd en twintigduizend Dollar mocht ophoesten.

De Braziliaan Pequeno Nogueira (1978-) testte positief op Boldenon en kreeg 2.500 Dollar boete en een jaar schorsing.

De Braziliaan Antonio Silva (1979-) en zijn Amerikaanse uitdager Edwin Dewees (1982-) bleken eveneens beroep gedaan te hebben op verboden middelen, wat een jaar toekijken betekende en een geldboete van 2.500 Dollar.

De Braziliaanse Carina Damm (1979-) genoot de twijfelachtige eer om als eerste vrouwelijke mixed martial artist positief te testen. Bij haar werd nandrolone gevonden, wat een jaar schorsing en 2.500 Dollar boete betekende.

Niet alleen kreeg de Amerikaan Chris Leben (1980-) op zijn donder van de Engelsman Michael Bisping (1979-), hij bleek ook aan de Stanozolol gezeten te hebben, waarvoor hij negen maanden geschorst werd en een derde van zijn beurs moest inleveren.

Skiën

Tijdens een persconferentie maakte de IBU bekend dat de Russische biathleet Dmitri Jarosjenko (1976-) tijdens de Wereldbeker in Östersund op doping was betrapt.

Bij de Noor Lars Bystøl (1978-), die zowel in het skispringen als in de Noorse combinatie uitkwam, werden na de Norwegian Cup Race sporen van cannabis teruggevonden. In een interview uit 2009 met het tijdschrift 'Se og Hør' bekende hij dat gebruik, waarop hij vier maanden geschorst werd. In september kondigde hij zijn afscheid aan. Maar de Noor had ook een zwaar drankprobleem. In 2000 werd hij na de afscheidsparty van de Continental Cup in Innsbruck al eens huiswaarts gestuurd omdat hij te diep in het glas had gekeken. Later dat jaar hield men hem tegen aan het stuur van een auto met 2,38 promille alcohol in het bloed, waarvoor hij veertien dagen gevangenis kreeg. In 2003 tuimelde hij bij een vechtpartij in de haven van Oslo dronken in het water. In 2007 werd hij bij een vechtpartij zwaar onder invloed opnieuw gearresteerd.

SUMO worstelen

Wakanoho Toshinori (1988-), in Rusland geboren als Soslan Aleksandrovich Gagloev was de eerste sumoworstelaar uit de geschiedenis die wegens doping geschorst werd. Bij zijn arrestatie vond de politie twee zakken cannabis, een gerolde joint en een drugpijp die hij gekocht had in een club in Roppogi, een buitenwijk van Tokio. In januari 2009 betaalde Wakanoho 5,8 miljoen yen aan de Japanse sumofederatie en knipte men in een hotel in Tokio zijn haar af, een vernedering die aangaf dat zijn sumocarrière verplicht beëindigd was.

Triathlon

In 2004 werd de Oostenrijkse Lisa Hütthaler (1983-) nationaal kampioen duathlon en in 2007, 2012 en 2013 veroverde ze de titel in de halve triathlon. Bij een onaangekondigde controle in maart 2008 werd ze op training betrapt op het gebruik van EPO en kreeg ze twee jaar schorsing. Omdat ze bekende en meewerkte aan het onderzoek werd de straf nadien tot achttien maanden herleid. Ze bekende ook het gebruik van bloeddoping en testosteron. In maart 2009 deed ze in een interview voor het Oostenrijkse dagblad Kurier haar hele verhaal uit de doeken. Ze noemde kinderarts Andreas Zoubek en sportmanager Stefan Matschiner (1975-) als leveranciers. In 2006 en 2007 zou Zoubek haar twee keer duizend eenheden EPO hebben ingespoten, die hij uit de ziekenhuisapotheek haalde maar nooit betaalde. Hij rekende ze wel door aan Hütthaler. Hiervoor moest hij 19.600 Euro ophoesten. Matschiner van zijn kant werd in 2009 gearresteerd en veroordeeld voor het leveren van EPO. Zijn eerste klanten waren Keniaanse lopers. In 2006 kwam hij in the picture bij een dopingschandaal rond de Winterspelen van Turijn toen hij in het huis van de Oostenrijkse voormalige cross-country skiër Walter Mayer (1957-) logeerde, die toen vier jaar als coach geschorst was wegens het verdelen van EPO. Matschiner werkte in die periode nauw samen met Manfred Kiesl, in wiens huis in 1997 heel wat dopingproducten werden gevonden. Hij was ook de vertrouwenspersoon van de renners Michael Rasmussen (1974-) en Bernhard Kohl (1982-) die beiden eveneens tegen de lamp vlogen. Door de bekentenissen van Hütthaler en nadat ook Kohl tot bekentenissen overging, arresteerde men Matschiner in oktober 2010 en werd hij tot vijftien maanden hechtenis veroordeeld. In het interview verklapte Hütthaler ook dat ze op aanraden van oud-renner Hannes Hempel (1973-) aan een medewerkster van het onderzoekslabo vijftigduizend Euro had aangeboden om de resultaten te verzwijgen. Ook onthulde ze dat er zelfs bij hobbysporters intensief gedrogeerd werd, dat ze sedert haar achttiende aan de doping zat en dat ze doping verhandelde. In juni 2009 belandde ze drie maanden in de gevangenis wegens omkoperij.

Dmitriy Gaag (1971-) een triatleet uit Kazakhstan, werd in september twee jaar geschorst wegens het gebruik van EPO.

Voetbal

De Franse sportarts Jean-Pierre Mondenard (1943-) publiceerde het artikel 'Ca dégage dur dans le Calcio', waarin hij dieper inging op de mysterieuze epidemie van amyotrofe lateraalsclerose (ALS), waaraan duizenden Italiaanse voetballers leden. De experten schoven drie hypotheses naar voor: 1) kwetsuren aan benen en hoofd, 2) prestatiebevorderende middelen en 3) giftige stoffen waarmee de voetbalvelden besproeid werden. De meest waarschijnlijke oorzaak was een combinatie van de drie. De eerste voetballer die op jonge leeftijd aan de gevolgen van ALS overleed was Armando Segato (1930-1973), daarna volgden Guido Vincenzi (1932-1997), Albano Canazza (1962-2000), Gianluca Signorini (1960-2002) en Lauro Minghelli (1973-2004), gevolgd door een hele rits anderen.

In mei werd de Italiaan Mark Iuliano (1973-) na de wedstrijd tegen Ravenna Calcio betrapt op het gebruik van cocaïne en twee jaar geschorst, waarop hij de schoenen aan de haak hing.

Wielrennen

Voor van zijn betrokkenheid in het dopingschandaal 'Operation Puerto' bood het parket van Bonn Jan Ulrich (1973-) een voorstel tot minnelijke schikking aan, maar het ontkende ook meteen dat een overeenkomst nabij was. Volgens de Duitse media wilden de onderzoekers graag een schuldbekentenis van de Tourwinnaar uit 1997 en dat hij een zware boete zou betalen in ruil voor een klassering zonder gevolg van de hele zaak. Ulrich hield zijn onschuld staande, maar riskeerde beschuldigd te worden van fraude, omdat hij dank zij verboden middelen wedstrijden won en daardoor het publiek, de sponsors en de teamleden had misleid. Uit analyses bleek dat het DNA van Ullrich overeenkwam met dat van enkele in beslag genomen bloedzakken uit de Puerto-affaire.

Nadat de Italiaan Riccardo Riccò (1983-) twee etappes won in de Giro d’Italia en leider was van het bergklassement en het jongerenklassement, werd voor aanvang van de twaalfde rit aangekondigd dat hij positief had getest op CERA. De Italiaanse politie arresteerde hem waarop zijn team Saunier Duval zich uit de Giro terugtrok. Een paar dagen later werd Riccò ontslagen en op de hoorzitting voor het Italiaans olympisch comité bekende hij het gebruik. Daarop werd hij twee jaar geschorst, later teruggebracht op twintig maanden voor zijn hulp aan de Franse autoriteiten in hun zoektocht naar andere zondaars. In februari 2011 werd een nieuw dopingonderzoek tegen Riccò geopend, toen hij na een zelf toegediende en verkeerd gelopen bloedtransfusie in het ziekenhuis belandde. Diezelfde week zette zijn ploeg hem op non-actief. In maart van dat jaar hield hij de wielersport voor bekeken. In april 2012 schorste het Italiaanse anti-dopingtribunaal hem voor twaalf jaar.

In de Ronde van de Sarthe, vlak voor de Giro d’Italia, testte de Argentijn Maximiliano Richeze (1983-) positief op het gebruik van anabolica, waardoor zijn ploeg niet kon aantreden in de Giro. Aanvankelijk sprak de Argentijnse wielerbond hem vrij, maar het Hoger Beroep van de Sport in Lausanne schorste hem twee jaar.

Twee dagen voor de start van de Ronde van België werden bij een controle buiten competitie bij de Belg Tom Boonen (1980-) sporen van cocaïne aangetroffen. Hoewel hij niet meteen geschorst werd weigerden zowel de organisatoren van de Ronde van Zwitserland als die van de Tour de France hem te laten starten. In februari 2009 werd Boonen door de rechtbank schuldig bevonden aan het gebruik en bezit van drugs, maar hij kreeg opschorting van straf omdat de rechter vond dat Boonen door het verlies aan inkomsten en de negatieve mediabelangstelling al genoeg gestraft was. In mei 2009 raakte bekend dat Boonen na de Scheldeprijs in Schoten bij een controle buiten competitie opnieuw positief reageerde op cocaïne maar dat hij ook in december 2007 positief testte op cocaïne en XTC.

Net voor de start van de Tour de France schonken de organisatoren de overwinning van de editie 1996 terug aan Bjarne Riis (1964-), tot grote verbazing van de Deen zelf.

"We voegen hem terug toe aan de lijst, maar onder zijn naam vermelden we ook dat hij toegaf dat hij zich dopeerde,” luidde het communiqué van de Tour organisatie.

In juli ontsloeg Saunier Duval haar Italiaanse renners Leonardo Piepoli (1971-) en Riccardo Riccò (1983-), nadat de hele ploeg uit de Tour moest stappen toen Riccò betrapt werd op EPO. In oktober van dat jaar kwam uit dat Piepoli tijdens die Tour zelfs twee keer positief had geplast, een keer op EPO, de andere keer op Cera. Beiden werden twee jaar uitgesloten voor competitie.

In juli was het de beurt aan Emanuele Sella (1981-) om negatief in het nieuws te komen. In een controle buiten competitie bleek dat hij Cera had gebruikt. Een jaar schorsing was het gevolg ervan.

De Spanjaard Moisés Dueñas (1981-) leverde na de tijdrit in de Tour een positieve test af op EPO. Na die vierde etappe vielen veertig politieagenten het hotel binnen van zijn team Barloworld waar ze in de kamer van de Spanjaard heel wat verboden middelen aantroffen. Hij moest de Tour verlaten, vloog aan de deur en werd twee jaar geschorst.

Dmitri Fofonov (1976-) uit Kazachstaan testte na afloop van de Tour de France positief op heptaminol, waardoor hij drie maanden niet mocht koersen. Later werd hij ploegleider bij Astana.

De Duitser Robert Lechner (1967-), in 1988 brons op de kilometer tijdrijden op de Spelen in Seoul, bekende aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dat hij tijdens zijn carrière doping had gebruikt.

De ‘Basler Zeitung’ bracht uit dat landgenoot Pascal Richard (1964-) zijn Olympische titel wielrennen van 1996 in Atlanta met verboden producten gewonnen had. De Zwitserse krant steunde haar verklaring op citaten van de ploegarts, die gezien had hoe Richard zichzelf inspoot in de dij, maar wegens het beroepsgeheim wilde hij hierover niet meer kwijt.

Eind 2008 praatte de voormalige Amerikaanse wielrenner Joe Papp (1975-) zijn landgenoot Kayle Leogrande (1977-) aan de galg. Omdat hijzelf door doping in een moeilijk parket belandde besliste Papp om aan het onderzoek mee te werken. Daarom onthulde hij het EPO gebruik van Leogrande, die twee jaar geschorst werd. Leogrande bekende dat gebruik maar verklaarde dat hij de EPO bij Papp had gekocht. Hij deed ook een enorme stommiteit, toen hij in 2007 met spoed verhuisde liet hij een ongeopende doos EPO achter in de koelkast. De eigenares van het appartement overhandigde de doos aan het FDA.

Worstelen

Regerend wereldkampioen Joe Warren (1976-) was de Olympische titelfavoriet in het Grieks-Romeins worstelen. Maar door een positieve test op THC, een derivaat van marihuana, werd de Amerikaan nog voor de Spelen twee jaar geschorst en schakelde hij over op mixed martial arts.

Zwemmen

De internationale zwemfederatie FINA publiceerde opnieuw een indrukwekkende lijst van dopingzondaars uit 2008.

  • Kregen elk twee jaar schorsing: de Russische zwemster Anastasiya Ivanenko (1989-) voor gebruik van furosemide, de Russische zwemmer Anatoliy Polyakov (1980-) voor boldenone, de Marokkaanse waterpolospeler Mehdi Sebou en de Angolese zwemmer Nuno Miguel Cardoso Rola voor nadrolon, de Egyptische zwemster Asmaa Kataria voor efedrine, de Braziliaanse zwemster Rebecca Gusmao (1984-) en de Zuidkoreaanse zwemster Hae-In Shin voor testosteron, de Zuidafrikaanse zwemster Keri-Leigh Shaw voor clenbuterol en efedrine, de Tunesische zwemmer Sabri Jari voor weigeren van een controle, voor de Italiaanse waterpolospeler Ivan Caprari en de Franse waterpolospeler Zviad Davitiani voor cocaïne, voor de Italiaanse marathonzwemmer Alessandro Rivellini voor EPO, voor de Russische waterpolospeler Youri Mikulchin voor carfedon, de Italiaanse zwemmer Federico Turrini (1987-) voor 19-norandrosteron, de Russische zwemster Natalia Lotsova voor morfine, voor de Braziliaanse zwemmer Rogerio Karfunkelstein voor stanozolol.

  • Een jaar schorsing voor de Franse waterpolospeler Fabien Le Bec voor cannabis

  • Acht maanden voor de Noorse zwemmer Thomas Fagerli voor cannabis

  • Zes maanden voor de Italiaanse waterpolospeler Luca Michieletto en de Franse waterpolospeler Yann San Biagio voor cannabis,

  • Vijf maanden voor de Franse waterpolospeler Arthur Auray voor cannabis

  • Drie maanden voor de Franse waterpolospelers Mickael Bodegas en Hugo Roux en de Amerikaanse waterpolospeler Jeremy Landy voor cannabis

  • Twee maanden voor de Italiaanse waterpolospeler Michele Aureli voor betamethasone, voor de Italiaanse waterpolospeelster Laura La Piana (1981-) voor octopamine, voor de Franse waterpolospeler Julien Colchen voor terbutaline

  • Een maand met vijf maanden probatie voor de Belgische waterpolospeler Kevin Mestdag voor cannabis