2006

2006

In 2006 openbaarde de Duitse arts en dopingonderzoeker Luitpold Kistler in zijn doktoraatsthesis 'Todesfälle bei Anabolikamissbrauch - Todesursache, Befunde und Rechtmedizinische Aspekte':

“In totaal werden tien personen onderzocht met een bewezen anamnese van anabolicagebruik. Hun ouderdom lag tussen 28 tot 45 jaar. (...) Bij de autopsie werd bij alle personen een hypertrofie van het hart gevonden met een gemiddeld gewicht van 517 gram. Verder werden nieuwe (n=5) en oude (n=4) myocardinfarcten en chronisch-ischemische myocardveranderingen (n=10) gevonden evenals een myocarditis (n=1). De coronaire arteriën hadden buiten een arteriosclerose van verschillende ernstgradaties (n=9) in twee gevallen ook een thrombotische afsluiting. In het gebied van de A. carotis en de Aorta werden ook arteriosclerotische veranderingen gevonden."

Een in Frankrijk gepubliceerde studie toonde aan dat het gebruik van corticosteroïden bijnierinsufficiëntie kon uitlokken, omdat hierdoor de endogene productie van cortisol stopte. Als gevolg daarvan was bijvoorbeeld een overlijden mogelijk bij infecties. Volgens Professor Yves Le Bouc van het Franse antidoping agentschap kon dit ook een plotse hartstilstand uitlokken. De studie was gebaseerd op een tussen 2001 en 2002 uitgevoerd onderzoek bij 659 wielrenners, waarvan 85 corticosteroiden kregen voorgeschreven. Nierinsufficiëntie was in 34 gevallen aanwezig.


Op 30 juni stelde de Portugese vertegenwoordiger José Ribeiro e Castro (1953-) een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie

Betreft: Gevolgen van doping voor atleten in de voormalige DDR

Uit recente berichten blijkt dat ongeveer 150 voormalige topsporters uit de voormalige DDR een schadeclaim hebben ingediend tegen het farmaceutisch bedrijf Jenapharm en het Duitse Nationaal Olympisch Comité (NOK) wegens de schade die zij geleden hebben als gevolg van het door het communistische Duitse regime toegepaste dopingsysteem. Jenapharm was tot aan de ondergang van de DDR een staatsbedrijf en het Duits Nationaal Olympisch Comité (NOK) is de opvolger in rechte van het opgeheven Nationaal Olympisch Comité van de DDR. Met het systeem in kwestie, dat door de STASI gecontroleerd werd en geleid door het Comité voor topsport van het Centraal Comité van de Socialistische Eenheidspartij en door de medische sportdiensten konden de internationale sportautoriteiten meer dan dertig jaar lang om de tuin worden geleid. Met hoge dosissen van het geneesmiddel Oral Turinabol, en het experimenteel gebruik van andere stoffen, kon de DDR de wereldtop van de atletiek bereiken. Deze procedures, die tot de meest grootschalige farmacologische experimenten uit de geschiedenis behoren, duurden meer dan dertig jaar en beïnvloedden het leven en de gezondheid van duizenden Duitsers. De slachtoffers lijden aan cardiovasculaire afwijkingen, onomkeerbare stemveranderingen, ingrijpende hormonale wijzigingen, abnormale haargroei en kanker en er zijn gevallen bekend van genetische mutatie die invloed hebben op henzelf en hun nakomelingen. De lotgevallen van Heidi (thans Andreas) Krieger, Catherine Menschner, Ute Krause, Birgit Böse, Katharina Bullin, Ines Geipel, Roland Schmidt, Karin Balzer, Petra Schneider, Rica Reinisch, Jutta Gottschalk, Detlef Gerstenberg, Brigit Dressel en George Severs, en nog vele anderen ontmaskeren op dramatische wijze de vreselijke gevolgen van het gebruik dat de communistische dictaturen van de wedstrijdsport hebben gemaakt en de absolute minachting voor de gezondheid van hun atleten. Is de Commissie op de hoogte van deze feiten? Wat vindt zij daarvan? Heeft zij de lotgevallen van Heidi (thans Andreas) Krieger, Catherine Menschner, Ute Krause, Birgit Böse, Katharina Bullin, Ines Geipel, Roland Schmidt, Karin Balzer, Petra Schneider, Rica Reinisch, Jutta Gottschalk, Detlef Gerstenberg, Brigit Dressel en George Severs gevolgd? Heeft zij haar steun gegeven aan een of meer van hen of aan andere slachtoffers? Welke maatregelen heeft zij genomen of heeft zij het voornemen die te treffen om het gebruik van doping te bestrijden en te waarschuwen tegen de bijkomende gevolgen? Is zij bereid deze gevallen als schrikwekkende voorbeelden van wat chemische stoffen kunnen aanrichten onder de aandacht te brengen en te publiceren, met name onder de jongste mensen?

Antwoord van de commissie:

De Commissie is er zich altijd bewust van geweest dat dopingpraktijken een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van atleten. In de regel is informatie over de lange termijn schade tot nog toe niet beschikbaar, omdat de praktijken en de stoffen veranderen, informatie in de meeste gevallen moeilijk te verkrijgen is, longitudinale studies niet kunnen uitgevoerd worden. De situatie van de voormalige high-level atleten uit de voormalige Vrije Democratische Partij (GDR) is een geval apart, dat niet meteen de belangrijkste bron is van normaal gesproken niet beschikbaar bewijs.

Het materiaal in kwestie is een deel van een groter geheel dat al een aantal jaren ter discussie staat. Het hoogtepunt was de goedkeuring in 2002 door de Duitse Bondsdag van een specifiek wettelijk kader (Doping-Opfer-Entschädigungsgesetz) dat er voor zorgt dat er compensatie moet worden betaald aan de slachtoffers van georganiseerde doping uitgevoerd binnen de sportieve structuur van de DDR. De Duitse wetgever is de uitdaging aangegaan door het opzetten van een eerste financiële reserve van twee miljoen euro.

Het probleem werd natuurlijk voor die tijd geïdentificeerd, maar was gekenmerkt door een tekort aan onderzoek. Als onderzoekers van de Duitse Sport Universiteit in Keulen dus een project lanceerden over de 'Biomedische bijwerkingen van doping', in 2001 mee gefinancierd door de Commissie, lag de focus op de gezondheidsschade bij voormalige DDR atleten. De resultaten van het project zijn vastgelegd in een boek met dezelfde titel onder redactie van C. Peters, T. Schulz en H. Michna. Om het belang van de boodschap te onderstrepen schreef mevrouw Reding, het lid van de Commissie die verantwoordelijk is voor onderwijs en cultuur, met betrekking tot sport, in die tijd een voorwoord voor het boek. Zowel het 2001-project als een follow-up project werden medegefinancierd uit de begrotingslijn die op dat moment gereserveerd was voor anti-doping-projecten.

Daarnaast is het programma van de communautaire acties op het gebied van de volksgezondheid 2003 08 (1), die de belangrijkste determinanten van gezondheid aanpakt voor het verminderen van de ziektelast en het bevorderen van de gezondheid van de algemene bevolking, ook in haar doelstellingen de bevordering en stimulering van de staten de inspanningen op dit gebied en op het gebied van drugspreventie in het bijzonder. Een project over doping en gezondheid is mede gefinancierd door de 2004 call voor voorstellen van dit programma. De doelstellingen zijn om de wetenschappelijke stand van kennis over de biomedische bijwerkingen van drugsgebruik in de sport in heel Europa te harmoniseren en te presenteren aan het grote publiek van alle lidstaten en kandidaat-lidstaten.

Meer in het algemeen, de strijd tegen doping blijft een groot probleem voor de Commissie, die binnen de grenzen van haar bevoegdheden initiatieven op dit gebied heeft bevorderd. Bij gebrek aan een specifieke wettelijke basis om tegen doping in de sport te vechten, zal de Commissie vooruitgang zoeken in het kader van andere communautaire beleidsterreinen en zal ze de dialoog met belanghebbenden en de lidstaten versterken met het oog op de versterking van de Europese aanpak van dopinggebruik in de sport .

Bovendien heeft de Commissie besloten om in 2007 een witboek over sport te publiceren. Binnen dit initiatief zal speciale aandacht worden besteed aan de strijd tegen doping.

Nieuwe zondaars

De dopingproblematiek drong stilaan door tot in kleinere landen, zoals Letland bijvoorbeeld.

De amper 15-jarige gewichtheffer Raimonds Lacis (1991-) had aan de Furosemide gezeten en kreeg daarvoor twee jaar schorsing.

Zo werd curling specialist Edgars Soika op het gebruik van het diureticum Spironolactone betrapt en daarvoor een jaar geschorst.


 
Bodybuilder Vitaly Alexandrov, in 2004 nog wereldkampioen in zijn gewichtsklasse, zat aan Clenbuterol, Mesterolone en Stanozolol en mocht twee jaar vanop de zijkant toekijken.

American Football

In maart 2006 pleitte de Amerikaanse arts James Shortt schuldig aan de distributie van anabole steroïden en hGH (Human growth hormone). Hij had een ‘longevity medicine’ kliniek in Greenville, South Carolina en zou over een periode van zes jaar testosterone, stanozolol, nandrolone, fluoxymesterone en oxymetholone hebben verkocht. Onder de afnemers heel wat professionele footballers. Zijn licentie van arts werd ingetrokken en hij moest tienduizend Dollar boete betalen. Shortt werd ook aangeklaagd door de familie van een MS patiënt en een andere met prostaatkanker omdat de chelatietherapie die hij toepaste naar hun dood had geleid. 

Todd Sauerbrun (1973-) speelde dertien jaar lang punter in de Amerikaanse National Football League. Zijn ploeg schorste hem een maand en er werd 328.235 Dollar afgehouden van zijn riant jaarsalaris van 1,395 miljoen dollar, nadat hij betrapt was op het gebruik van efedra of zeedruif, een plant die als voedingssupplement gebruikt wordt maar efedrine bevat. Ze versnelt het hartritme en veroorzaakt vasoconstrictie.

In 2003 was Lee Flowers (1974-) bij de Denver Broncos ook al eens voor vier wedstrijden geschorst na het gebruik van efedra.

De NFL plaatste efedra op de lijst van verboden middelen na de dood van Korey Stringer (1974-2001) van de Minnesota Vikings. Door zijn schorsing miste Sauerbrun de eerste vier wedstrijden van het seizoen. Hij stierf op trainingskamp aan de gevolgen van een zonnesteek.

Shawne Merriman (1984-), in de National Football League linebacker bij de San Diego Chargers, werd in oktober vier wedstrijden op non-actief geplaatst wegens het gebruik van anabolica.

Shaun Rogers (1979-) speelde in de Amerikaanse National Football League defensive tackle bij de New York Giants, toen hij in oktober betrapt werd op het gebruik van anabolica. Hij werd hiervoor drie wedstrijden aan de kant geschoven.

Atletiek

Na een meeting in het Amerikaanse Lawrence, Kansas werd bij Justin Gaitlin (1982-) een te hoog testosterongehalte gevonden. Hijzelf had niets genomen beweerde hij, waarschijnlijk had zijn masseur hem met een testosteron bevattende zalf behandeld. Omdat hij vijf jaar voordien als junior al eens betrapt was op het gebruik van amfetamines, waardoor hij toen een jaar moest toekijken, vreesde men nu voor een levenslange verbanning. Hij kreeg 'slechts' acht jaar, omdat hij beloofde mee te werken aan de anti-dopinginspanningen van de USADA. In januari 2008 halveerde men zijn schorsing.

De Zweedse kogelstoter en discuswerper Ricky Bruch (1946-2011) bekende in een interview dat hij tot 1975 anabolica had gebruikt in de periode dat hij meerdere keren Zweeds kampioen werd, aan drie Olympische Spelen deelnam met brons op die van München als beste resultaat. Datzelfde jaar evenaarde hij ook het wereldrecord discus. In 2011 stierf hij aan pancreaskanker.

De Amerikaanse hamerslingeraar Scott Boothby (1973-) plaste positief op het maskeermiddel Propecia, waarvoor hij acht jaar naar de kant moest. Later werd het product van de dopinglijst gehaald en werd Boothby in ere hersteld.

De Britse atlete Christine Ohuruogu (1984-), die tweemaal wereldkampioene werd op de 400m en eenmaal Olympisch kampioene, kreeg in juni een jaar schorsing omdat ze drie dopingcontroles buiten competitie ontliep. Daardoor miste ze het EK van 2006 in het Zweedse Göteborg. Het Brits Olympisch Comité wilde haar zelfs levenslang van de Olympische competities weghouden, maar het Beroepshof van de Sport stak daar een stokje voor.

Víctor Castillo (1981-) uit Venezuela nam op de Spelen van 2004 in Athene deel aan het verspringen. Twee jaar later viel hij door de mand bij een controle. Omdat hij furosemide had geslikt kreeg hij twee jaar schorsing.

In mei vond men een hoge concentratie methandienon in de urine van de Russische discuswerpster Natalja Sadowa (1972-). Het leverde haar twee jaar schorsing op. In 2001 had ze zich tot wereldkampioene gekroond in het Canadese Edmonton, maar die titel werd haar nadien ontnomen omdat men bij de dopingcontrole te hoge cafeïne waarden had gevonden.

De Russische atlete Lyubov Kharlamova (1981-) was een specialiste van de 3.000m steeple. Op het EK in Göteborg en op de World Cup in Stuttgart eindigde ze telkens vierde. Toen bleek dat ze dat met behulp van steroïden realiseerde werd ze twee jaar geschorst. 

De Portugees Fernando Silva (1980-) finishte tweede op het EK veldlopen in San Georgio maar werd even later twee jaar geschorst omdat een controle buiten competitie het gebruik van EPO onthulde. Hij moest het zilver inleveren en al zijn prestaties werden geschrapt.

Bij een controle buiten competitie werden bij de Zuidafrikaanse hordenloopster Surita Febbraio (1973-) sporen testosteron gevonden, waarvoor ze twee jaar schorsing kreeg.

De Zuidaftikaanse sprinter Ofentse Mogawane (1982-), een specialist van de 400m, leverde een positieve plas op op methylprednisolon, maar kwam er met een waarschuwing vanaf.

Sébastien Gattuso (1971-), een 100m sprinter uit Monaco, kreeg zes maanden schorsing nadat men bij een controle sporen van finasteride had gevonden, een middel om steroïden te maskeren. Na zijn schorsing legde hij zich toe op bobslee.

Baseball

Juan Rincón (1979-), geboren in Venezuela maar als relief pitcher actief in de Amerikaanse Major League Baseball, werd tien dagen geschorst nadat hij op anabolica was betrapt en men hield ook 24.044 Dollar in van zijn loon.

Yusaku Iriki (1972-) speelde pitcher in de Japanse baseball competitie, maar tekende in 2006 een contract van 750.000 Dollar bij de New York Mets. In april van dat jaar werd hij vijftig wedstrijden geschorst na een onaangekondigde dopingtest op trainingskamp. Hij had blijkbaar aan de steroïden gezeten waarop de Mets hem aan de deur gooiden.

Andy Pettitte (1972-), starting Pitcher bij de New York Yankees, werd na een raid van de federale politie in staat van beschuldiging gesteld voor het gebruik van prestatiebevorderende producten. Zo zou hij van oud ploegmaat Kirk Radomski (1969-) amfetamines, anabole steroïden en groeihormonen hebben gekregen. De producten werden hem door trainer Brian McNamee (1967-) aangeraden, een voormalige politie agent uit New York.

De Amerikaanse Federal officials vielen het huis binnen van Jason Grimsley (1967-) omdat ze hem verdachten van het verdelen van groeihormoon en andere prestatiebevorderende middelen. Nadat hij dit publiekelijk bekende gooide het bestuur van de Arizona Diamondbacks hem op eigen verzoek aan de deur. Bovendien kreeg hij zijn achterstallig loon van 875.000 Dollar niet uitbetaald en moest hij vijftig wedstrijden aan de kant blijven. Documenten toonden aan dat hij zich in 2003 dopeerde met groeihormoon, amfetaminen en steroïden. Nog later kwam uit dat hij al sedert 1998 gebruikte. Tijdens het onderzoek van september 2006 praatte hij verschillende spelers aan de galg, zo zouden Roger Clemens (1962-) en Andy Pettitte (1972-) van de Houston Astros prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt en Miguel Tejada (1974-), Jay Gibbons (1977-) en Brian Roberts (1977-) van de Baltimore Orioles waren volgens hem fervente gebruikers van anabole steroïden. In december 2007 bleek dat Roberts, Clemens en Pettitte zelfs niet in het Mitchell report vernoemd werden, waarop de Amerikaanse krant LA Times die het verhaal had uitgebracht zich publiekelijk verontschuldigde.

Basketbal

De Amerikaan Chris Andersen (1978-) speelde bij de New Orleans Hornets toen hij in januari wegens doping twee jaar uit de NBA gesloten werd.

In augustus leverde de Nieuwzeelandse profbasketter Mark Dickel (1976-) een positieve plas af op cannabis, wat hem twee wedstrijden schorsing opleverde. De FIBA deed er tien dagen bovenop waardoor hij de drie eerst drie wedstrijden van het WK in Japan miste. Zijn toenmalige Russische club Lokomotiv Rostov gooide hem daarop aan de deur.

Boksen

Vlieggewicht Rosendo Álvarez (1970-) bokste tegen de Mexicaan Jorge Arce (1979-) om de wereldtitel maar de man uit Nicaragua moest er in de zesde ronde wegens technisch KO mee ophouden. Na de kamp werd hij bovendien op het gebruik van het diureticum furosemide betrapt, waardoor hij tot het einde van het jaar werd uitgesloten en tweeduizend Dollar boete mocht ophoesten.

Cricket

De coach van de Pakistanese cricketploeg smeed Mohammad Asif (1982-) en Shoaib Akhtar ( 1975-) uit het team dat deelnam aan de Champions Trophy nadat ze positief testten op nandrolone. Later werd Asif in Dubai gearresteerd in het bezit van drugs en in 2008 betrapte men hem in India opnieuw op het gebruik van steroïden. In 2010 kreeg hij zeven jaar schorsing omdat hij zich door een gokfirma liet omkopen om moedwillig wedstrijden te verliezen. De Rechtbank veroordeelde hem bovendien tot een gevangenisstraf van een jaar.

Darts

De Engelsman Robbie Green (1974-) was de eerste dartspeler die op het gebruik van verboden middelen werd betrapt. Na de kwartfinale van de UK Open bleek dat hij marihuana had gebruikt. 'Kong' kreeg een boete van drieduizend Pond, moest ook de vierduizend Pond prijzengeld inleveren, werd acht weken geschorst en ook zijn sponsor haakte af.

Gewichtheffen

Op het vliegveld van Doha werden 134 ampullen nandrolone gevonden in de bagage van de Iraakse bodybuilder en gewichtheffer Saad Faeaz (1974-). De organisatie van de Asian Games stuurde hem huiswaarts.

Op het WK gewichtheffen werd de volledige Indische ploeg en nog vijfenenveertig andere atleten uitgesloten

De Birmaanse Oo Mya Sanda (1977-) werd op de Aziatische Spelen in Qatar betrapt op doping. Ze eindigde tweede in de categorie tot 75 kg, maar moest dat zilver inleveren.

De positieve controle van Sanda kwam amper twee dagen nadat haar landgenote Kyi Kyi Than (1977-) in de categorie tot 48 kg betrapt werd op diuretica.

Ook twee Oeztbeken vielen door de mand. Elmira Ramieva, die bij de vrouwen vijfde eindigde in de categorie tot 69kg, plaste positief op anabolica, terwijl Alexander Urinov (1973-) (foto) gepakt werd op het gebruik van cannabis.


De Bulgaarse Rumyana Petkova (1982-) werd gepakt op het gebruik van Stanozolol

IJshockey

De Frans Canadese doelverdediger José Theodore (1976-) werd door zijn ijshockeybond twee jaar geschorst omdat hij Finasteride had geslikt.

De Amerikaan Bryan Berard (1977-) werd gepakt op het gebruik van 19-norandrosteron en was daarmee de eerste NFL speler die voor anabolica werd geklist. Hij kreeg twee jaar schorsing aan zijn broek.

Mixed Martial Arts

Kevin Randleman (1971-2016), Amerikaans kampioen zwaargewichten, leverde een plasje af zonder de minste hormonen. Was dus duidelijk een ‘fake sample’. Het jaar nadien werd hij met een ernstige nierbeschadiging gehospitaliseerd, volgens hem het gevolg van de grote hoeveelheid pijnstillers en antibiotica. Hierop werd zijn licentie zes maanden ingetrokken. In februari 2016 overleed hij aan hartfalen.

De Pool Pawel Nastula (1970-) kroonde zich in 1995 en 1997 tot wereldkampioen judo in de klasse tot 95kg en won in die categorie goud op de Spelen van Atlanta. Van 1994 tot 1998 bleef hij ongeslagen en won hij zo maar eventjes 312 wedstrijden op rij. Omdat hij ook wat ervaring had met worstelen en sumo schakelde hij nadien over op mixed martial arts. Daar werd hij in 2006 betrapt op het gebruik van Nadrolone, fenylpropanolamine, pseudoefedrine en efedrine.

Olympische Winterspelen

Op de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn gebeurde iets ongelooflijks. Toen twee controleurs zich in het hotel van de Oostenrijkers aanmeldden, vluchtten de biathleten Wolfgang Rottmann (1973-) en Wolfgang Perner (1967-) uit hun kamer via het raam. Beiden werden uit het team verbannen en in maart kondigde Perner het einde van zijn sportcarrière aan. Samen met vier andere Oostenrijkse langlaufers Martin Tauber (1976-), Juergen Pinter (1979-), Johannes Eder (1979-) en Roland Diethart (1973-) werden ze door het IOC levenslang uitgesloten voor deelname aan Olympische Spelen. Het Oostenrijks Olympische comité kreeg bovendien  een boete van een miljoen Dollar.

De Russische biathlete Olga Medwedzewa (1975-) won op de Winterspelen van Turijn zilver op de 15 km. De test nadien wees echter uit dat ze Cafedon gebruikte, dus moest ze haar medaille inleveren en werd ze twee jaar geschorst, waarop ze haar afscheid aan de topsport aankondigde.

De Braziliaanse bobsleeër en voormalig hamerslingeraar Armando dos Santos (1982-) werd door de selectieheren uit de viermans-bob geworpen nadat bekend werd dat hij zich voor de Winterspelen gedopeerd had.

De Amerikaanse skeletonkampioen Zach Lund (1979-) mocht niet aan de Winterspelen van Turijn deelnemen omdat hij geschorst werd voor het gebruik van finasteride. Drie jaar later werd dat product van de dopinglijst geschrapt. Lund verloor ook de tweede plaats die hij op de World Cup in Calgary had behaald.

Op de vooravond van de Winterspelen werd bij de Duitse langlaufster Evi Sachenbacher-Stehle (1980-) een te hoge hemoglobinewaarde gevonden en dus kreeg ze een startverbod van vijf dagen opgelegd. Daardoor miste ze de 15 kilometer achtervolging, waarin ze kanshebster was op de eindzege. In 2014 werd zij tijdens de Winterspelen van Sotsji opnieuw betrapt.

De Russische langlaufster en biatlete Olga Pyljova (1975-) won zilver op de 15 kilometer. Enkele dagen later moest ze haar medaille inleveren toen ze positief testte op carphedon. Ze werd uit de uitslag geschrapt, verbannen van de Spelen en twee jaar geschorst.

Rugby

De Australische rugbyclub North Queensland Cowboys ontbond het contract van Mitchell Sargent (1979-) na een positieve cocaïnetest. Sargent bekende meteen en vroeg zelfs geen tweede test.

“Hij is gebroken, ik ben er kapot van en zijn familie is ongelooflijk geschokt,” verklaarde manager Robinson, “sedert vorige zondag excuseert hij zich bij iedereen. Hij zegt enkel dat hij de klok zou willen terugdraaien indien hij dat kon, maar dat is spijtig genoeg niet mogelijk. Hij heeft verkeerde dingen gedaan en hij staat erop om de straf op zich te nemen."

De Engelsman Jamie Durbin (1984-) was aktief bij de Widnes Vikings toen hij in maart na de wedstrijd tegen de Blackpool Panthers positief testte op stanozolol en daarvoor twee jaar schorsing kreeg.

Calvin Watson speelde in maart met zijn rugbyteam Hunslet Hawks tegen Doncaster, maar werd na afloop betrapt op benzoylecgonine, een derivaat van cocaïne, waardoor hij een jaar naar de kant moest.

In juli testte de Australiër Wendell Sailor (1974-) positief op cocaïne, waarop hij twee jaar geschorst werd en in Australië aan geen enkele sport meer mocht deelnemen. Sailor was overigens een speciaal kereltje, zo gedroeg hij zich niet alleen op het veld als een wildeman, maar werd hij ook aangeklaagd voor openbare dronkenschap en woede achter het stuur, bekvechten in een nachtclub en in het gezicht spuwen van een vrouw. De positieve test kwam er trouwens minder dan twee maanden nadat hij in Zuid-Afrika uit een nachtclub was gezet.

De Engelsman David Allen (1985-) werd in november twee jaar geschorst voor zijn gebruik van benzoylecgonine, een metaboliet van cocaïne. 

Squash

Nadat ze derde eindigde op het Nederlands kampioenschap squash, werd in de urine van Karen Kronemeyer (1981-) het verboden benzylpiperazine gevonden. Dat product is tienmaal krachtiger dan amfetamines en was in de jaren 2000 tot 2005 een populaire ‘party pil’. Kronemeyer kreeg twee jaar schorsing, maar die straf werd later door de beroepscommissie gehalveerd.

Tennis

Tijdens de kwalificatieronde voor de Australian Open plaste de Nieuwzeelandse prof Mark Nielsen (1977-) positief op finasteride, een product dat dopingmisbruik maskeert. Twee jaar schorsing luidde het verdikt en dat betekende meteen het einde van zijn carrière.

De Bulgaarse Sesil Karatantcheva (1989-) werd twee jaar geschorst. Tijdens de kwartfinales van de French Open had ze Venus Williams (1980-) van de baan geveegd, maar het verplichte plasje na afloop wees uit dat ze aan de Nandrolone had gezeten. In februari 2009 vroeg ze Kazakse nationaliteit aan.

Bij een dopingcontrole op Roland Garos betrapte men de Argentijns Mariano Hood (1973-) op het gebruik van finasteride.

De Fransman Antony Dupuis (1973-) testte positief op salbutamol en werd twee maanden en half aan de kant gezet.

Triathlon

De Brit Tim Don (1978-) won in het Zwitserse Lausanne het WK triathlon, maar werd enkele weken later drie maanden naar de kant geschoven omdat hij zich op achttien maanden tijd drie keer niet voor een dopingcontrole had aangeboden.

Oostenrijker Georg Swoboda (1978-) won de nationale titel triathlon maar moest die inleveren toen de controle uitwees dat hij zich aan mesterolon had tegoed gedaan. Hij kreeg er twee jaar competitieverbod bovenop.

Turnen

In mei werd de Wit Russische Nadzeya Vysotskaya (1988-) betrapt op het gebruik van het verboden diureticum furosemide en daarvoor tot eind 2007 geschorst.

Voetbal

De Zuid Afrikaan Mbulelo Mabizela (1980-), bijgenaamd ‘Old John’, werd zes maanden geschorst omdat hij aan de marihuana had gezeten.

De Britten Shaun Newton (1975-) en Chris Cornes (1986-) werden zeven maanden opzij geschoven nadat zij cocaïne hadden gesnoven.

De Fransman Jean-Jacques Eydelie (1966-) publiceerde zijn autobiografie waarin hij niet alleen het corruptieschandaal rond Marseille uit de doeken deed maar ook de dopingperikelen uit die periode. Marseille werd in 1993 Frans kampioen maar door het omkoopschandaal in de wedstrijd tegen Valenciennes degradeerde het naar tweede klas. Eydelie die nauw betrokken was met dat schandaal belandde zeventien dagen in de gevangenis en werd door de UEFA een jaar geschorst. Voormalig voorzitter Bernard Tapie (1943-) en teamgenoot Didier Dechamps (1968-) trokken hem na de publicatie van zijn boek voor de rechter, maar beten in het zand.

De Rus Sergei Sokolov (1977-) liet zich tot inwoner van Azerbeidzjan naturaliseren op vraag van Shahin Diniyev (1966-), de bondscoach van dat land. Hij speelde vier wedstrijden van de kwalificatieronde voor het EK van 2008, maar testte in oktober 2006 positief na de wedstrijd tegen België. Het kostte hem achttien maanden toekijken.

De Rus Aleksandr Tikhonovetsky (1979-) moest na een positieve test op marihuana acht maanden aan de kant blijven.

Mbulelo Mabizela (1980-) was met zijn twintig jaar de jongste kapitein ooit van het Zuidafrikaanse nationale elftal. In 2004 bedankte de Engelse ploeg Tottenham Hotspur hem voor bewezen diensten omdat hij veel te dikwijls onwettig afwezig was. In 2006 werd hij gepakt op het gebruik van marihuana, wat hem zes maanden schorsing kostte en een boete van 6.900 Dollar. In 2008 moest hij aan de kant voor rijden onder invloed.

De Australiër van Griekse Stan Lazaridis (1972-) testte in november positief op het gebruik van finasteride en werd door de Australian Sports Anti-Doping Authority twaalf maanden geschorst.

Wielrennen 

Op twee maanden tijd stierven veertien wielrenners aan hartfalen, waarvan er elf jonger waren dan 34 jaar.

In maart werd de Franse oud-wereldkampioen mountainbiken Christophe Dupouey (1968-2009) tot drie maanden gevangenis veroordeeld voor zijn aandeel in een handel met dopingproducten. Bij een inval vonden de onderzoekers meer dan drieduizend ampullen ‘Pot Belge’, een cocktail van amfetaminen, pijnstillers, heroïne en cocaïne. Dupouey werd daarop zwaar depressief en pleegde in 2009 zelfmoord.

In mei deed het Amsterdamse Hof van Beroep uitspraak in de zaak die het UCI tegen Willy Voet (1945-) had aangespannen, wegens een passage in zijn boek ‘Massacre à la Chaine’. Voet suggereerde daarin dat Laurent Brochard (1968-) in 1997 wereldkampioen werd dank zij verboden middelen. In haar uitspraak verbood de rechtbank ook de passage waarin Voets beweerde dat Hein Verbruggen (1941-2017) van het UCI betrokken was bij een geantidateerd voorschrift van Lidocaïne en dat hij nadien geprobeerd had om de feiten en de omstandigheden van de zaak Brochard in de kiem te smoren. Lidocaïne was met therapeutische doeleinden aan Brochard voorgeschreven. Voet moest de passages uit zijn boek verwijderen, zoniet mocht hij vijftienduizend Euro betalen telkens bleek dat dit nog niet gebeurd was en hij draaide ook op voor de gerechtskosten van beide procedures.

In mei bekende de Amerikaan Frankie Andreu (1967-) dat hij in de Tour de France van 1999 EPO had gebruikt. Hij reed toen voor het US Postal team, niet toevallig de ploeg van kopman Lance Amstrong (1971-).

In juni vroeg een journalist van de Duitse krant 'Süddeutsche Zeitung' aan David Millar (1977-) of hij geloofde dat het peloton zuiver begon te rijden. Het antwoord van de Schot loog er niet om:

"Dat is een verdomd onrealistische hoop, want als dat zo was, dan zouden varkens ook kunnen vliegen. Hallo, dit is profsport man en geloof me, zolang geld samenhangt met sport zal het doping geven. En als je iets anders gelooft, ben je spijtig genoeg een verdomde idioot. Maar gelukkig en dat meen ik echt, zullen sommige artsen er binnen vijf à zes jaar niet meer zijn, dan zal er geen georganiseerde teamdoping meer bestaan."

Voor de rechtbank in Bordeaux getuigde Laurent Roux (1972-) onder ede over zijn dopingpraktijken.

“EPO, groeihormoon, cortisone... Ik gebruikte alles wat destijds in het peloton gangbaar was. Iedereen deed het. De allergrootsten gebruikten dingen die ik mij met mijn salaris niet kon veroorloven, ze kregen synthetische hemoglobine ingespoten en ondergingen bloedtransfusies.”

Roux werd voor het eerst op het gebruik van amfetamines betrapt in de Waalse Pijl van 1999 en daarvoor een half jaar geschorst. In 2002 volgde een tweede positieve controle op amfetamines, waarvoor hij vier jaar kreeg en toen besloot hij met wielrennen te stoppen. In 2006 vloog hij 2,5 jaar achter de tralies voor zijn aandeel in de dopingaffaire. Op de eerste dag van de zogenaamde zaak ‘Cahors’ werd Fabien Roux (1982-) ondervraagd, de jongere broer van Laurent beschuldigde voormalig renner Laurent Jalabert (1968-) ervan dat hij hem voor het eerst met de ‘pot belge’ in aanraking bracht.

Na de Vuelta werd de Spaanjaard Aitor González (1975-) op het gebruik van methyltestosterone betrapt en twee jaar geschorst. De Spaanse wielerbond sprak hem vervolgens vrij, omdat hij energietabletten zou geslikt hebben zonder te weten dat deze vervuild waren. In december vernietigde het CAS deze beslissing en schorste het hem opnieuw. 

Net voor de Tour de France raakte bekend dat zowel Ivan Basso (1977-) als Jan Ulrich (1973-) door hun team aan de kant waren geschoven voor vermeend dopinggebruik en dus niet aan de start zouden verschijnen

De Amerikaan Floyd Landis (1975-) won de Tour de France, maar een week na aankomst op de Champs Elysées raakte bekend dat hij positief had getest. Ook de contra-expertise was raak, waardoor hij twee jaar geschorst werd. Landis bleef zijn dopinggebruik ontkennen. Na een hele resem procedures maakte Tour-baas Christian Prudhomme (1960-) in mei 2007 bekend dat de Amerikaan definitief uit de lijsten geschrapt werd. In februari 2010 werd Landis beschuldigd van een inbraakpoging op het computersysteem van het Franse dopinglabo in Châtenay-Malabry, waarop een arrestatiebevel tegen de Amerikaan werd uitgevaardigd. In mei 2010 gaf hij het gebruik van verboden middelen toe, dat gebeurde nadat de 'Wall Street Journal' e-mails van Landis in handen had gekregen waarin hij zijn dopinggebruik bekende. In een interview met TV-zender ESPN verklaarde hij dat hij jaarlijks negentigduizend Dollar spendeerde aan EPO en testosteronpleisters. In januari 2011 kondigde hij aan nooit meer in het peloton terug te keren. Ook bleef hij al die jaren Lance Amstrong (1971-) van dopinggebruik beschuldigen.

Na de Ronde van Turkije werden in de urine van de Amerikaan Joe Papp (1975-) metabolieten van testosteron gevonden, waarvoor hij twee jaar schorsing kreeg. Nadien bleek dat ook hij bij de dopingaffaires van Floyd Landis (1975-), Kayle Leogrande (1977-), Jeannie Longo (1959-) en Lance Amstrong (1971-) betrokken was. Hij besloot dan ook om in al die gevallen intensief met de United States Anti-Doping Agency (USADA) samen te werken. Hij bekende zijn uitgebreid gebruik van anabole steroïden, EPO, groeihormonen, cortisone, insuline, schildklierhormoon en amfetaminen. Hij vertelde dat hij in Italië tijdens de laatste race van het seizoen tegen de grond ging, maar wat normaal gezien een routine tuimel was met schaafwonden en blauwe plekken had hem bijna het leven gekost. De combinatie van EPO en bloedverdunners leidde tot een hospitalisatie met interne bloedingen, op dat ogenblik had hij een hematocrietwaarde van 58. Hij deed aan het USADA het hele dopinggebeuren uit de doeken en verklapte de identiteit van twee Amerikaanse artsen die verboden middelen voorschreven. Maar de hypocrisie van het hele verhaal is dat Papp tijdens zijn getuigenissen rustig doorging met het verhandelen van EPO en hGH, iets wat hij in februari 2010 aan de rechter van het Hoog Gerechtshof bekende. Volgens de openbare aanklager had hij 180 internationale klanten benaderd. In 2011 werd Papp tot zes maanden huisarrest veroordeeld en moest hij zich nog eens zes maanden ter beschikking houden van het gerecht.

In november bekende de Deen Jesper Skibby (1964-) in zijn autobiografie dat hij meer dan tien jaar doping had gebruikt. In 1991 startte hij met anabole steroïden, het jaar nadien kwamen daar groeihormonen en testosteron bij en nog een jaartje later ook EPO.

De Deen Per Pedersen (1964-) bekende in decemberdat hij cortisone had gebruikt.

Zwemmen

De Braziliaanse vrije slag specialiste Rebeca Gusmão (1984-) liep in mei een eerste keer tegen de lamp bij een dopingcontrole. Ze had testosteron gebruikt. In juli 2007 werd ze zelfs twee keer betrapt. Eerst op trainingskamp en opnieuw op testosteron, wat later tijdens de Panamerikaanse Spelen in eigen hoofdstad Rio de Janeiro knoeide ze met haar urinestalen die ze na de winst op de 50 en 100m vrije slag moest afleveren. Ze werd meteen gediskwalificeerd. In mei 2008 schorste de FINA haar twee jaar voor de eerste test van 2007, in juli van dat jaar volgde nog eens twee jaar voor de positieve test van 2006 en twee maanden later volgde de levenslange verbanning wegens recidivisme en knoeien met urinestalen. Ze leverde namelijk urine af in een flacon die niet door het controlerend labo gebruikt werd.

Haar lichaamsmetamorfose op enkele jaren tijd was immens opvallend, zoals men op de bovenstaande foto’s kan merken.

In de Braziliaanse pers werd ze dan ook zwaar op de korrel genomen en verschenen er meerdere lachwekkende collages van haar. Links werd haar hoofd op dat van de ‘Incredible hulk’ geplakt, rechts tekende de auteur een snor op haar aangezicht met als tekstballon

“Laat eens kijken. Wie heeft hier vergeten zijn snor te epileren???”

Tijdens de US Open werd de Tunesier Oussama Mellouli (1984-) betrapt op het gebruik van amfetaminen en hiervoor twee jaar opzij gezet. Omdat zijn schorsing eindigde in mei 2008 kon hij deelnemen aan de Spelen van Beijing. Op de slotdag van die Olympiade won hij goud op de 1500m vrije slag.

De Braziliaanse Renata Burgos (1982-) zwom in augustus de 50, 100 en 200m vrije slag op de Pan Pacific Games in Victoria. In december kroonde ze zich tot nationaal kampioen 50m vrije slag, maar de dopingcontrole achteraf toonde aan dat ze dat met behulp van stanozolol had gedaan. Twee jaar schorsing was het resultaat daarvan.