2000-OS

Olympische Spelen 2000

Op de Spelen van Sydney werd voor het eerst naar EPO gespeurd via bloed- en urinetesten. Maximaal vierhonderd gerichte controles werden voorzien door de medische commissie. De tests waren echter omstreden omdat EPO na 72 uren niet meer op te sporen is, terwijl de werking ervan toch langer duurt. Een studie van de Universiteit van Colombia was niet mals voor de dopingaanpak van het IOC, de wetenschappers besloten dat 90% van alle Olympische atleten prestatiebevorderende middelen gebruikte en dat het IOC daar weinig aan deed. De reactie van het IOC loog er niet om:

“Dat de Amerikanen de hand in eigen boezem steken, in de VS gaan dopinggebruikers vrijuit. Meer nog, een volgespoten atleet als baseball speler Marc McWire (1963-), die helemaal niet verhult dat hij het groeihormoon dihydroepiandosteron of DHEA als het ware tussen z'n boterhammen smeert, is er een nationale held. Eind juli kloeg een voormalig arts van het Amerikaans Olympische Comité nog aan dat dopinggebruikers in de Verenigde Staten systematisch ongemoeid worden gelaten.”

Gepakt voor aanvang

Bij aanvang van de Spelen was de Chinese ploeg merkwaardig afgeslankt. De controversiële atletiekcoach Ma Junren (1944-) werd met zes afstandslopers thuisgehouden nadat hun bloedtests abnormale resultaten vertoonden. Ook 21 andere atleten, waaronder vier zwemmers deden de verplaatsing niet mee na 'verdachte' testresultaten.

Atletiek

De Nigeriaanse 800m loopster Dupe Osime testte positief op Nandrolone en mocht daarom niet aantreden op de Spelen van Sydney.

Net voor de Spelen werd Simon Kemboi (1967-) op het gebruik van Nandrolon betrapt, waardoor de Keniaan zijn deelname aan de 4 x 400m mocht vergeten.

In 1999 veroverde de Roemeense Mihaela Melinte (1975-) in Sevilla de wereldtitel hamerslingeren en verbeterde ze dat jaar het wereldrecord drie keer om het op 76m07 te pinnen. Op de nachtmeeting van Milaan werd ze op nandrolon betrapt en kreeg ze twee jaar schorsing, waardoor ze de Olympische Spelen miste. Na die schorsing raakte ze nooit meer in de buurt van haar wereldprestaties.

De Roemeense snelwandelaarster Claudia Stef-Iovan (1978-) werd in mei 2000 op doping betrapt, ze kreeg twee jaar schorsing waardoor ze de Spelen van Sydney mocht vergeten.

Boksen

De Iraniër Anoushirvan Nourian (1972-), boksend bij de licht gewichten, mocht niet aan zijn eerste wedstrijd beginnen, omdat hij net voor de Spelen op doping was betrapt.

Wielrennen

De Amerikaanse wielrenster Tammy Thomas (1970-) werd in eigen land tijdens de trials betrapt op het gebruik van testosteron, waardoor ze de Spelen mocht vergeten. In 2001 testte ze positief op de nooit eerder geziene steroïde Norbolethone. Toen controleur Tom McVay in 2002 bij haar aanbelde voor een test buiten competitie, deed ze de deur open met het halve gezicht vol scheercrème. Buiten een baard had ze ook borsthaar, een diepe stem en mannelijke kaalheid. Naar aanleiding van de beruchte BALCO affaire werd ze in 2008 levenslang geschorst en een rechtbank veroordeelde haar voor drie meineden en het belemmeren van het gerechterlijk onderzoek. Wat de zaak voor haar nog erger maakte was dat ze door al die feiten meteen ook haar carrière als advocate mocht vergeten.

De Franse renner Emmanuel Magnien (1971-) werd tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van corticoïden, het UCI schorste hem drie maanden en daardoor miste hij de Spelen.

Zwemmen

De Chinese zwemster Wu Yanyan (1978-), wereldrecordhoudster 200m wisselslag, werd tijdens de trials in eigen land op het gebruik van anabole steroïden betrapt en hiervoor door haar bond vier jaar geschorst. Sydney mocht ze vergeten.

Enkele maanden voor de Spelen testte Yevgeniya Yermakova (1976-) uit Kazakstan positief op diuretica tijdens een zwemmeeting in Monaco en daarom mocht ze in Sydney niet aantreden.

De Spelen zelf

Bij aankomst in Australië bleek de Oezbeekse delegatie met valiezen vol hormonen te reizen.

Deze Spelen werden door het massale dopinggebruik onrecht aangedaan, elke dag opnieuw werd er wel eentje gepakt.

13 september

De Taiwanese gewichtheffer Chen Po-pu (1988-), in het verleden op het WK podium bij de junioren, was de eerste atleet die op deze Olympiade wegens doping werd uitgesloten. Het nieuws raakte pas bekend in Sydney, maar hij was bij een test in eigen land op het gebruik van Methandienone betrapt.

De maand voordien had de Internationale Gewichtheffers Federatie al beslist om twee andere Taiwanezen de deelname aan de Spelen te verbieden wegens dopinggebruik, een van de twee was drievoudige wereldkampioen Chen Jui-Lien (1971-).

De Bulgaarse ver en hink-stap-springster Iva Prandjeva (1972-) testte positief op Nandrolon. Vier jaar voordien in Atlanta was dat ook al gebeurd en toen kreeg ze twee jaar schorsing. Als recidiviste mocht ze nu levenslang naar de kant.

15 september

De Roemeense gewichtheffers Traean Ciharean (1969-), brons in 1992 en Andrei Mateias (1970-) werden na een positieve plas huiswaarts gestuurd. Daarop dreigden beide atleten met een hongerstaking, maar het IOC hield voet bij stuk waarop Ciharean, die een levenslange schorsing boven het hoofd hing, op mysterieuze wijze verdween. Omdat Razvan Ilie (1976-) eerder dat jaar al betrapt werd en uit de Roemeense ploeg geweerd, besliste het IOC om de volledige 6-koppige Roemeense gewichtheffersorganisatie huiswaarts te sturen,

17 september

Ook het Noorse superzwaargewicht Stian Grimseth (1972-) had blijkbaar aan Nandrolone gezeten en werd dus uit Sydney verbannen. Grimseth schreeuwde zijn onschuld uit en in 2002 daagde hij het Amerikaanse bedrijf American Universal Nutrition voor de Rechter omdat er op de bijsluiter van hun voedingssupplement Ribose niet stond aangegeven dat het anabole steroïden bevatte. Een analyse van het door de Noor ingenomen product toonde immers aan dat er nandrolon inzat. De zaak werd uiteindelijk met verschillende miljoenen in der minne geregeld en Grimseth voelde zich geen 'cheater' meer. Hij werd door het IOC vrijgesproken, won in 2008 het Noors kampioenschap en stortte zich daarna in de politiek als lid van de Conservatieve Partij.

De Roemeense zwemmer Cezar Badita (1979-), die een schorsing van vier jaar boven het hoofd hing, kon toch aantreden op de 400m wisselslag, omdat hij tegen zijn straf in beroep ging. In de finale tikte hij aan als zevende, maar na de Spelen kreeg hij alsnog een straf aangesmeerd.

Het IOC schorste de Russische 400m loopster Svetlana Pospelova (1979-) omdat ze tijdens een test buiten competitie positief testte op steroïden

18 september

De Duitser Dieter Baumann (1965-), in 1992 olympisch kampioen 5.000m, werd wegens een positieve controle op Nandrolone twee jaar geschorst.

19 september

De Oekraïner Alexandr Bagach (1966-), vier jaar voordien in Atlanta nog derde in het kogelstoten, werd voor de derde keer geklist en levenslang geschorst.

20 september

De Bulgaarse gewichtheffer Ivan Ivanov Ivanov (1971-) testte na zijn zilveren medaille positief op het gebruik van diuretica en kreeg daarvoor twee jaar schorsing

Hamerslingeraar Vadim Devyatovsky (1977-) werd terug naar Belarus gestuurd na een positieve test buiten competitie op Nandrolone.

De Canadese ruiter Eric Lamaze (1968-) werd betrapt op het gebruik van cocaïne.

De Tsjechische wielrenner Jan Hruška (1975-) leverde een positieve Nandrolone plas af en mocht zes maanden vanop de zijkant toekijken.

22 september

De Bulgaarse gewichthefster Izabela Dragneva (1971-) moest na haar overwinning in de categorie tot 53kg het goud terug inleveren na een positieve test op het diureticum Furosemide.

Ook de Bulgaar Sevdalin Minchev Angelov (1974-) testte bij de < 56kg positief op het diureticum Furosemide en verloor daardoor zijn bronzen medaille. Diuretica werden door gewichtheffers gebruikt om andere verboden stoffen te maskeren, maar ook om te vermageren. De hele Bulgaarse ploeg werd daarop uitgesloten: ‘three strikes and out rule’, een nieuwe regel van de International Weightlifting Federation, waarbij een nationale federatie minstens twaalf maanden werd uitgesloten indien drie van haar gewichtheffers in hetzelfde kalenderjaar positief testten. En die derde Bulgaar was eerder dat jaar al betrapt.

De Armeense gewichtheffer Ashot Danielyan (1974-) won brons bij de superzwaargewichten, maar ook hij leverde een positieve plas af en moest zijn kleinood inleveren.

Inmiddels had het team gewichtheffers uit Qatar, dat uit twee voormalige Bulgaren bestond, zich om ‘gezondheidsredenen’ uit de Spelen teruggetrokken.

24 september

Bij Andris Reinholds (1971-), een roeier uit Litouwen, werd Nandrolone in de urine gevonden en ook hij vloog huiswaarts. Vermits het niet de eerste keer was, kreeg hij levenslang.

25 september

De Amerikaanse kogelstoter C. J. Hunter (1968-), wederhelft van Marion Jones (1975-), testte eveneens positief op Nadrolone. Daags nadien meldde Prins Alexandre de Mérode (1934-2002), het Belgisch hoofd van de Medische Commissie van het IOC, dat Hunter in juni en juli al vier keer betrapt was op Nandrolone. Hunter had zijn lesje geleerd en kwam wegens ‘blessure’ in Sydney niet opdagen voor de wedstrijd.

Olympisch goud dank zij een duidelijke 4-0 overwinning tegen de Amerikaan Brandon Slay (1975-), maar worstelaar Alexander Leipold (1969-) kon er slechts drie dagen van genieten. Toen uitkwam dat de Duitser voor die zege Nandrolone nodig had, mocht hij het goud inleveren en werd hij één jaar geschorst. In 2003 tijdens een worstelkamp in het Russische Tashkent kreeg Leipold een beroerte, waardoor hij eenzijdig verlamd raakte. Wat later kwamen daar nog twee aanvallen bij, gelukkig zonder erg, zodat hij vlug herstelde en terug aan competitie worstelen kon doen.

De Amerikaanse Marion Jones (1975-) won vijf medailles in Sydney. Twee maanden voor die Spelen was er al opschudding ontstaan toen bleek dat haar toenmalige man, kogelstoter C.J. Hunter (1968-), op doping was betrapt. De bal kwam aan het rollen toen voormalig musicus Victor Conte (1951-), eigenaar van de Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO), zijn boekje opendeed nadat de recherche bij hem was binnengevallen. Zo bekende hij dat hij heel wat atleten, waaronder Hunter, van anabolica had voorzien. Een moeilijk moment voor Jones uiteraard, want de geruchtenmolen draaide op volle toeren. In 2002 scheidde het koppel en hertrouwde Jones met Tim Montgomery (1975-), die in 2002 met 9.78 een nieuw wereldrecord liep op de 100m. Maar ook Montgomery werd door Conte als gebruiker genoemd, wat die natuurlijk in alle toonaarden ontkende. Later bekende hij wel en kreeg hij twee jaar schorsing. De geruchten over het dopinggebruik van Jones zwollen aan. Op zeker ogenblik werd ze geschorst, maar wegens gebrek aan bewijzen terug vrijgesproken. In 2007 echter bekende ze dat ze de twee jaren voor de Spelen anabole steroïden had geslikt en daarvoor werd ze levenslang geschorst. Wegens haar leugens vloog ze zes maanden in de cel en nadien zat ze financieel volledig aan de grond. Montgomery van zijn kant werd in 2006 wegens het witwassen van 775.000 USD tot 46 maanden gevangenis veroordeeld en kreeg daar voor het dealen van heroïne in 2008 nog eens vijf jaar bovenop. In 2009 scheidde hij van Jones en hertrouwde hij in de gevangenis met één van de moeders van zijn vele kinderen.

Jerome Young (1976-) werd door het Amerikaans Olympisch Comité voor de estafette 4 x 400m geselecteerd, maar liep enkel de voorronde. Onderzoek wees uit dat ook hij Nandrolone had gebruikt. Na heel wat discussies mocht de Amerikaanse ploeg het goud houden, omdat Young de finale niet liep. Tijdens het WK van 2003 kroonde Young zich tot wereldkampioen 400m, in juli 2004 testte hij positief op EPO en werd hij levenslang geschorst.

Tot ieders grote verbazing speelde de Amerikaanse 4 x 400m ploeg haar goud toch nog kwijt nadat Antonio Pettigrew (1967-2010) in 2008 toegaf dat hij aan de verboden snoepjes had gezeten. Toen ook de tweeling Alvin (1974-) en Calvin Harrison (1974-) tot bekentenissen overging pakte het IOC de Amerikanen het goud af. Alleen Angelo Taylor (1978-), die enkel de voorronde liep maar wel de 400m horden won, en Michael Johnson (1967-), goud op de 400m, ontkenden in alle toonaarden het gebruik van stimulerende middelen en werden er overigens ook nooit op betrapt. Johnson dacht er over na om zijn medaille in te leveren omdat hij zich "cheated, betrayed and let down" of “bedrogen, verlaten en in de steek gelaten” voelde door de bekentenis van Pettigrew. Pettigrew werd in augustus 2010 dood teruggevonden op de achterbank van zijn auto. De autopsie toonde aan dat het om zelfmoord ging door de inname van een overdosis slaapmiddelen. Calvin Harrison mocht niet aan de Spelen van 2004 deelnemen, omdat hij tijdens het WK van 2003 betrapt was op Modafinil en daarvoor twee jaar geschorst werd, terwijl tweelingbroer Alvin zelfs vier jaar kreeg voor het innemen van meerdere verboden substanties.

Ook de Mongoolse worstelaar Oyuunbilegiin Pürevbaatar (1973-) werd op doping betrapt en uitgesloten van de Spelen.

Grote opschudding in het turnen nadat de Roemeense Olympisch kampioene all-round Andrea Raducan (1983-) haar titel moest inleveren toen ook zij op doping werd betrapt, meer bepaald pseudo-efedrine en Nurofen.

27 september

De Roemeense Mihaela Melinte (1975-) veroverde in 1999 in Sevilla de wereldtitel hamerslingeren en verbeterde dat jaar het wereldrecord drie keer om het op 76m07 vast te pinnen. Kort voor de Spelen testte ze positief op Nandrolone tijdens de Notturna dui Milano, waardoor ze op de Olympiade niet zou mogen aantreden. De Roemeense atletiekbond had haar dat niet gemeld en dus verscheen ze heel normaal in het stadion, waar ze echter buitengegooid werd en een tweejarige schorsing bovenop kreeg.

De Noor Fritz Aanes (1978-), vierde in het Grieks-Romeins worstelen < 85kg, werd twee jaar geschorst omdat ook hij Nandrolone had gebruikt.

Ook de Griekse rugslag zwemster Aikaterini ("Katerina") Bliamou (1982-) had aan de Nandrolone gezeten en werd daarvoor twee geschorst.

Paralympici

Paralympicus Gunduz Ismayilov (1982-) uit Azerbijdjan testte tijdens de Spelen positief op anabolica waarvoor hij twee jaar geschorst werd. Nadat hij vier jaar later in Athene opnieuw tegen de lamp vloog kreeg hij levenslang. Later werd die ban opgeheven omdat zijn voormalige vriendin bekende dat ze uit wraak met zijn drankjes geknoeid had.