1996-OS
Olympische Spelen 1996
De Olympische Spelen van Atlanta werden door sommige atleten gekscherend de 'Growth Hormone Games' genoemd.
Atletiek
De Russische atlete Marina Trandenkova (1967-) eindigde vijfde in de finale van de 100m maar leverde nadien een positief plasje af op bromantan. Zij werd niet geschorst omdat het product pas op 5 juli van dat jaar op de lijst van verboden producten kwam.
De Ierse 5.000m loopster Marie McMahon (1975-) had voor haar verkoudheid een OTC product gebruikt waarin fenylpropenolamine zat. Omwille van deze verzachtende omstandigheden kreeg ze enkel een waarschuwing .
De Bulgaarse ver- en hink-stap-springster Iva Prandzheva (1972-) werd huiswaarts gestuurd nadat met metadienon in haar urine had gevonden.
De Russische Natalja Schechodanowa (1971-) finishte als zevende in de finale van de 100m horden, maar toen men ontdekte dat ze dat met behulp van stanozolol had gedaan werd ze van de lijsten geschrapt. In 2004 liep ze opnieuw tegen de lamp en werd ze levenslang geschorst.
Judo
Net als vier jaar voordien won de Cubaanse judoka Estela Rodríguez Villanueva (1967-) het zilver bij de halfzwaargewichten. Nadien testte ze positief op het verboden diureticum Lasix, maar eigenaardig genoeg mocht ze het kleinood bewaren en kreeg ze enkel een vermaning.
Kano
De Noorse kanovaarder Peter Ribe (1966-) werd net voor de Spelen op dopinggebruik betrapt, waarop hij huiswaarts moest met een schorsing van drie maanden bovenop.
Paardensport
Net voor Spelen werd de Canadese ruiter Eric Lamaze (1968-) vier jaar geschorst omdat hij cocaïne had gebruikt. Vier jaar later kwalificeerde hij zich voor de Spelen van Sydney, maar daar viel hij bij een dopingtest opnieuw door de mand, waarop hij zelfmoord trachtte te plegen. En toch kwam het nog goed met hem, want in Beijing 2008 haalde hij met het team zilver en individueel zowaar goud.
Worstelen
Nadat de Russische worstelaar Zafar Guliyev (1972-) bij de papiergewichten driemaal op rij het EK Grieks-Romeinse stijl won, veroverde hij brons op de Olympiade. De dopingcontrole achteraf was echter positief voor het stimulerende middel Bromantan, dat het gebruik van EPO maskeert. Russisch protest tegen die diskwalificatie zorgde ervoor dat hij het brons mocht houden, omdat er fouten werden gemaakt in het labo. Samen met hem werden vijf andere ‘Bromatan zondaars’ vrijgesproken, al bleven allen op de dopinglijst van het IOC staan. Nadien werd dit alles herroepen omdat het product pas op 5 juli van dat jaar op de lijst van verbonden producten werd gezet.
Wielrennen
Ook wielrenster Rita Razmaite (1967-) uit Litouwen testte op de Spelen positief op Bromantan. Samen met haar Russische coach en haar Wit-Russische arts werd ze door het IOC geschorst. Die schorsing werd nadien herroepen omdat het product pas op 5 juli van dat jaar op de lijst van verbonden producten werd gezet.
Zwemmen
De Ierse zwemster Michelle Smith (1969-) won vier keer goud, maar moest later haar medailles inleveren omdat ze haar urinestalen gemanipuleerd had.
Nina Zjivanevskaja (1977-) werd tijdens de Spelen op het gebruik van Bromantan betrapt. De Russische rugslagzwemster werd onmiddellijk geschorst en voor verdere deelname uitgesloten. Die schorsing werd nadien herroepen omdat het product pas op 5 juli van dat jaar op de lijst van verboden middelen werd gezet. Nadien leerde ze een Spanjaard kennen, waarmee ze huwde. Vanaf 1999 zwom de voormalige Europese jeugdkampioene dan ook voor Spanje.
De Russische zwemmer Andrey Korneyev (1974-2014) won brons op de 200m schoolslag, maar uit zijn plasje achteraf bleek dat ook hij bromantan had gebruikt. Hij werd niet geschorst omdat het product pas op 5 juli van dat jaar op de lijst van verboden producten werd gezet. Hij stierf op 40-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.