1996

1996

Doping in de DDR

Het Duitse weekblad Stern onthulde dat verschillende Oost-Duitse gewichtheffers hun borsten operatief moesten laten verwijderen in de jaren ’80. Ondermeer Peter Wenzel (1952-) (foto), derde op de Olympische Spelen van Montreal, Roland Schmidt (1962-) en Eino Goldner zagen hun borsten enorm groeien door het overmatig gebruik van Oral-Turinabol. In de Berlijnse kankerkliniek ‘Rudolf Rössei’ voerde Professor Gerhard Marx discreet de operaties uit. Nadien bevestigde Marx dat het niet om een cosmetische ingreep ging, maar dat het een medisch noodzakelijke operatie was, omdat vergroting en vervrouwelijking van mannelijke borsten een pre-kanker stadium zijn.

American Football

In maart 1996 werd Michael Irvin (1966-), American football-speler bij de Dallas Cowboys, wegens het bezit van cocaïne gearresteerd op zijn verjaardagsfeestje in een hotel. De rechter veroordeelde hem tot een taakstraf, tienduizend dollar boete en vier jaar probatie. De NFL van haar kant schorste hem voor de eerste vijf wedstrijden van het seizoen 1996. Het jaar nadat hij zijn sportieve carrière afsloot werd hij opnieuw gearresteerd wegens het bezit van verdovende middelen. Toen men hem in november 2005 na een snelheidsovertreding tegenhield bleek er een onbetaalde boete open te staan, maar vond de politie in zijn auto ook een drugpijp met een zakje marihuana. In juli 2007 werd Irvin beschuldigd van het aanranden van een vrouw.

Atletiek

De Roemeense marathonloopster Elena Murgoci (1960-1999) kreeg in 1996 een levenslange schorsing omdat ze voor de tweede keer op korte tijd op het gebruik van anabole steroïden werd gepakt. In augustus 1999 werd ze door haar jaloerse vriend in Boekarest met elf messteken doodgestoken.

De Spaanse snelwandelaar Daniel Plaza (1966-) testte positief op nandrolone na het nationaal kampioenschap 20km. Als excuus haalde hij aan dat hij met een zwangere vrouw gevrijd had en dat hij bij de geslachtsdaad het hormoon had binnengekregen. Toch kreeg hij twee jaar schorsing omdat men hem niet geloofde. Na een juridische strijd van tien jaar gaf het Spaanse Hoger Gerechtshof hem echter gelijk, omdat de rechters vonden dat die overdracht technisch mogelijk had kunnen zijn.

De Oostenrijkse snelwandelaar Martin Toporek (1961-) mocht in 1996 drie maanden aan geen wedstrijden deelnemen, nadat men bij een controle methylefedrine, efedrine en pseudo-efedrine gevonden had.

In 1996 won de Roemeense Iulia Olteanu-Negura (1967-) het EK veldlopen in Charleroi. Maar resultaten van een dopingcontrole twee weken voordien leerden dat ze aan de Stanozolol had gezeten en daarom moest ze het goud inleveren en kreeg ze vier jaar schorsing. Nadien werd die straf gehalveerd.

De Roemeense atlete Elena Fidatov (1960-) werd in 1996 in Zuid-Afrika betrapt op het gebruik van een verboden diureticum, maar ontliep een straf omdat de jury de uitleg aanvaardde dat ze het medicament moest slikken wegens een nierziekte. Twee jaar later liep ze na de Spaanse Zornotza veldloop opnieuw tegen de lamp en kreeg ze twee jaar schorsing voor het gebruik van nandrolone

Autorennen

De Franse autopiloot Sébastien Enjolras (1976-1997) werd eind 1996 betrapt op het gebruik van cannabis en zes maanden geschorst. Het jaar nadien verongelukte hij tijdens de oefenritten van de 24 uur van Le Mans.

Basketball

William Bedford (1963-) was een veelbelovend basketter die in de NBA voor de Detroit Pistons en de San Antonio Spurs speelde. Door drugproblemen kon hij de in hem gestelde verwachtingen echter nooit waarmaken. In 1996 en 1997 belandde hij wegens drugbezit twee keer achter de tralies, in 2001 arresteerde men hem met twaalf kilo marihuana in zijn bezit en nadien vloog hij nog twee keer tegen de lamp, waardoor hij in 2003 tot tien jaar opsluiting werd veroordeeld.

Bodybuilding

Zes dagen na zijn deelname aan de San Jose Pro Invitational, stierf de Duitse bodybuilder Andreas Münzer (1965-1996) aan inwendige bloedingen en meervoudig orgaanfalen. Het Duitse tijdschrift 'Der Spiegel' publiceerde nadien de lijst van zijn dagelijks gebruik van steroïden, hGH en insuline en die dosissen zouden normaal gezien de levers van tientallen bodybuilders doen smelten.

Cricket

De Engelse cricketspeler Ed Giddins (1971-) werd achttien maanden aan de kant geschoven, nadat men hem op het gebruik van cocaïne had betrapt.

Gewichtheffen

In 1996 schrapte de Internationale Gewichtheffersfederatie alle wereldrecords van haar tabellen door de gewichtsklassen te veranderen. Het bleek namelijk dat bij elk van die wereldrecords doping gemoeid was.

Voetbal

In december 1996 testte David Garcion (1973-) als eerste Franse voetbalprof positief op de anabole steroïde nadrolon tijdens de thuiswedstrijd van zijn elftal Lille tegen Nantes. Hij werd achttien maanden geschorst, waarvan de helft met uitstel.

Na zijn positieve cocaïnetest werd Roger Stanislaus (1968-), een Engelse voetballer van Poolse afkomst, door de Britse voetbalbond een vol jaar geschorst. Zijn ploeg Leyton Orient verbrak meteen zijn contract, na zijn schorsing tekende hij voor Peterborough United.

Wielrennen

De renners Rudy Lefebvre en Alexandre Dubois werden bij een grenscontrole in Pas-de-Calais in de boeien geslagen omdat ze een hoeveelheid amfetamines vanuit België Frankrijk trachtten binnen te smokkelen. Ze werden veroordeeld tot twee maanden gevangenis en bekenden dat ze reeds voor de vijfde keer doping smokkelden.

De Fransman Gilles Delion (1966-) was een van de weinige renners die samen met zijn Belgische ploeggenoot Edwig Van Hooydonck (1966-) het EPO-gebruik van zijn collega's aankloeg. Voor de Franse TV-zender France 2 legde hij uit dat je EPO-gebruikers gemakkelijk kan herkennen omdat ze iedere avond aspirine nemen om hun bloed opnieuw te verdunnen. Met kleine toestelletjes controleerden ze dan de eigen haematocrietwaarden. Tijdens grote Rondes zag men renners 's nachts heel dikwijls de hotelgang op en af wandelen om hun bloedcirculatie terug op gang te krijgen. Anderen gebruikten een kopstand van twintig minuten om hun bloedviscositeit met 3,1% te doen dalen. Tijdens de slaap hielden de meesten hun polsslagmeter aan en programmeerden hem zo dat er een alarm afging als de pols onder een bepaalde risicovolle waarde daalde.

Tijdens de Vuelta van 1996 was de Spaanse ONCE ploeg het slachtoffer van een mysterieuze gastro-enteritis. Alle renners waren besmet, behalve de Zwitser Alex Zülle (1968-), de leider in het algemeen klassement was blijkbaar de enige die geen rijstpudding gegeten had. Die was volgens de ploegleiding oorzaak van het ongemak. Heel wat journalisten vonden het een bizarre verklaring en vergeleken het voorval met de PDM affaire uit 1991. In hetzelfde hotel logeerden immers nog andere ploegen, die net hetzelfde menu hadden verorberd en daarvan was er niet een die last had. Bovendien spurt men bij gastro-enteritis regelmatig naar de toiletten en ook dat was niet het geval.

Jörg Paffrath (1967-) werd na het Duitse wegkampioenschap op doping betrapt en kreeg daarvoor zes maanden schorsing. Toen hij twee jaar later in een interview aan ‘Der Spiegel’ toegaf dat hij opnieuw aan de verboden snoepjes had gezeten, schorste de Duitse Wielerbond hem levenslang. In 2003 werd die straf echter herroepen.

De Amerikaanse renner Levi Leipheimer (1973-) gebruikte een verboden product waarmee hij op het Amerikaans liefhebberskampioenschap het hele deelnemersveld dubbelde.

De Fransman Jérôme Chiotti (1972-) werd in 1996 wereldkampioen mountainbiken, maar bekende vier jaar later het gebruik van EPO, anabolica, groeihormonen, corticoïden en Pot Belge, waarop hij zijn titel moest inleveren. Niet toevallig reed hij in die periode voor Festina.

De Nederlandse renner Michel Cornelisse (1965-) testte positief op metamfetamine na het dernycriterium van de RAI, waardoor hij tien maanden naar de kant moest.