1995

1995

Net als bij de mannen verspreidde het gebruik van steroïden zich ook bij de vrouwen, zelfs op Universitair niveau in basketbal, volleybal, voetbal, hockey, zwemmen, gymnastiek, lacrosse en softbal. In 1995 werd een 14-jarige Zuid Afrikaanse verspringster de jongste atleet ooit met een positieve test op anabolica. In de jaren 1980 en 1990 waren er wereldwijd tal van dopingschandalen rond vrouwelijke atleten, wat aantoonde dat er op elite-niveau weinig of geen verschil bestond in de dopingprevalentie tussen de seksen.

De Amerikaanse sportarts Bob Goldman vroeg aan tweehonderd willekeurige sporters of zij bereid waren om een niet op te sporen prestatieverhogend middel te slikken dat hen vijf jaar lang overwinningen garandeerde. 195 antwoordden volmondig ja. Schokkender was het feit dat de helft 'ja' antwoordde als ze wisten dat ze daardoor vijf jaar later onvermijdelijk zouden sterven.

American Football

Net als in het professionele football waren de lengte en de kracht van professionele baseball spelers de laatste vijftien jaar sterk toegenomen. Vermoedens over het gebruik van anabole steroïden staken dan ook de kop op. Randy Smith (1963-), General Manager van de San Diego Padres, verklaarde hierover.

“We weten allemaal dat er steroïden worden gebruikt en het komt steeds vaker voor”.

Smith schatte dat 10 tot 20% van de spelers aan het spul zat, terwijl een anonieme General Manager uit de American League verklaarde:

“Ik zou niet verbaasd zijn als het dichter bij de 30% was”.

Anderen wilden dat het zelfs 40% was, terwijl het gebruik bij power hitters op 90% werd geschat.

Kevin Towers (1961-), General Manager van de Arizona Diamondbacks en in het verleden zelf zeven jaar actief als speler, vermoedde dat het gebruik van anabole steroïden in baseball hoger lag dan de consumptie van alcohol, tabak of andere drugs, maar dat de meesten dachten

“Zolang er niemand sterft moeten we er ons geen zorgen over maken”.

Shawn King (1972-) was verdediger bij de Carolina Panthers in de Amerikaanse National Football League. In 1995 testte hij positief op marihuana tijdens een trainingskamp en toen dat na de dertiende wedstrijd opnieuw gebeurde mocht hij de eerste zes wedstrijden van het seizoen 1997 niet aantreden. Maar dat jaar werd hij nog een derde keer betrapt, waarop hij het hele jaar 1998 aan de kant moest. In 1999 tekende hij een contract van zes miljoen dollar bij de Indianapolis Colts, na negen wedstrijden werd hij samen met ploegmaat Tito Wooten (1971-) opnieuw voor vier wedstrijden aan de kant geschoven. Al was het dit keer omdat hij te laat op wedstrijden verscheen. Nadien moest hij twaalf maanden aan de kant blijven wegens druggebruik, waardoor hij het seizoen 2000 mocht vergeten. De Colts hadden hem inmiddels aan de deur gezet. Daarop kondigde hij zijn afscheid aan omdat hij vond dat de drugpolitiek van de NFL niet door de beugel kon. Na vier seizoenen keerde hij echter terug en tekende hij voor de Tampa Bay Storm. Door al zijn schorsingen had hij liefst 42 wedstrijden gemist.

Atletiek

Na een positieve plas moest de Amerikaanse kogelstoter Gregg Tafralis (1958-) de zilveren medaille inleveren die hij op de Panamerikaanse Spelen van 1995 in Mar del Plata gewonnen had. Bovendien kreeg hij twee jaar schorsing. Toen hij in 1999 positief testte op Metandienon werd hij levenslang geschorst.

Tijdens een dopingcontrole op het WK van 1995 in Göteborg werden bij de Russische discuswerper Dmitriy Shevchenko (1968-) sporen van Metandienon gevonden, waarop hij twee jaar aan de kant moest blijven.

Baseball

Darryl Strawberry (1962-) was als Amerikaanse Major League Baseball outfielder niet alleen bekend voor sportieve prestaties, maar ook door zijn controversieel gedrag. In 1995 werd hij geschorst voor cocaïnegebruik.

Ook Dwight Gooden (1964-), bijgenaamd "Doc Gooden" of "Dr K", zat aan de cocaïne en werd daarvoor zestig dagen geschorst. Tijdens die schorsing werd hij opnieuw betrapt en uitgesloten voor het hele seizoen. De dag nadat het schorsingsbericht in de bus viel, vond zijn vrouw Monica hem in hun slaapkamer met een geladen pistool tegen het hoofd. In februari 2002 werd hij zonder geldig rijbewijs en dronken achter het stuur gearresteerd, met een open fles alcohol op de zetel naast hem. In januari 2003 vloog hij wegens rijden zonder rijbewijs opnieuw achter de tralies en in maart 2005 omdat hij zijn vriendin had afgerost. Vijf maanden later moest hij zijn rijbewijs inleveren bij een wegcontrole, maar hij weigerde uit zijn auto te stappen en stoof er plots van door. De agent rapporteerde dat hij rood doorlopen, glazige ogen had, lallend sprak en sterk naar alcohol rook. Drie dagen later meldde hij zich in het politiekantoor. In maart 2006 vloog hij achter de tralies, nadat hij zich high van de cocaïne bij de probatie officier aanmeldde. Zeven maanden brommen luidde het verdict, maar nog was het niet gedaan. In maart 2010 pleegde Gooden vluchtmisdrijf na een auto ongeval. De testen nadien wezen uit dat hij zwaar onder invloed was van een onbekende substantie, maar nog meer compromiterend was dat er een kind in zijn auto zat.

Cricket

Stephen Fleming (1973-), aanvoerder van de Nieuwzeelandse cricketploeg, werd in 1995 in zijn hotel betrapt terwijl hij met zijn ploegmaats Matthew Hart (1972-) en Dion Nash (1971-) marihuana rookte. Nash en Hart werden geschorst, Fleming kwam er vanaf met een verwittiging.

IJshockey

Na de vondst van sporen amfetamine in zijn urine werd de Zweedse ijshockeyspeler Daniel Jardemyr (1971-) twee jaar geschorst .

Rugby

Nieuwzeelander Syd Eru (1971-) speelde professioneel rugby bij Auckland Warriors en werd ook voor de nationale ploeg geselecteerd. In 1995 testte hij positief op efedrine tijdens een landenwedstrijd, waarvoor hij twee jaar schorsing kreeg. Voor hem reden genoeg om zijn sportloopbaan te beëindigen.

Voetbal

De Duitse voetbalbond schorste Vfl Bochum speler Roland Wohlfahrt (1963-) twee maanden, omdat men na een zaalvoetbalwedstrijd norefedrine had gevonden. De speler zelf was stomverbaasd, maar bij nazicht bleek dat de eetlustremmer Recatol die hij omwille van overgewicht slikte, die verboden substantie bevatte.

In oktober 1995 testte Fabien Barthez (1971-), doelverdediger van AS Monaco en het Franse nationale elftal, positief op cannabis. Het was al de vijfde speler uit het Franse profvoetbal die zo vroeg op het seizoen gepakt werd op dat product. Het Franse dagblad l'Équipe wijdde er meteen een volledig artikel aan, maar nam ook het gebruik van andere prestatiebevorderende producten onder de loupe. In dat artikel beweerde Professor Jean-Pierre Lafarge (1949-), het hoofd van het Franse anti-dopinglabo:

"Ik ken ploegen waar systemtaisch gedopeerd wordt. Tot nog toe werd er al een en ander gevonden, maar de Franse voetbalbond is momenteel de enige rechter en doet daarmee wat hij wil. De gevallen die men nu kent lekten uit door pure indiscretie. Betrapte spelers die door de bond niet vervolgd werden, transfereerden plots voor korte tijd naar het buitenland."

In maart 1995 testte Chris Armstrong (1971-) positief op cannabis en daarmee was hij de eerste voetballer uit Engelse premier league die op dat product betrapt werd.

De Engelse voetballer Jamie Hughes (1977-), prof bij eersteklasser Trammere Rovers, testte positief op amfetamines en werd zes maanden geschorst.

Wielrennen

Bij de Italiaanse wielrenner Marco Pantani (1970-2004) gaf een bloedonderzoek na de wedstrijd Milaan-Turijn een hematocrietwaarde aan van 60,1%, of 20% boven het normale niveau.

De Duitse renner Jan Bratkowski (1975-), testte positief op anabolica na de zesde rit van de Sachsen-tour, waarvoor hij zes maanden schorsing kreeg.