1992-OS

Olympische Spelen 1992

Atletiek

Nog voor aanvang van de Spelen van Barcelona werd de Engelse sprinter Jason Livingston (1971-) huiswaarts gestuurd omdat men in zijn urine sporen van steroïden had gevonden. Eerst schreeuwde hij zijn onschuld uit maar later bekende hij het gebruik toch en kwam hij na een schorsing van vier jaar terug in competitie. In 1999 liep hij met 21.39 een persoonlijk record op de 200m.

De Nigeriaanse Charity Opara (1972-), medaillekandidate op de 400m, mocht na een positieve controle niet aan de Spelen deelnemen. Ze kreeg vier jaar schorsing.

Ook landgenote en verspringster Chioma Ajunwa (1970-) leverde een positief plasje af waardoor ze vier jaar vanop de zijlijn mocht toekijken. In 1996 maakte op weergaloze wijze ze een comeback. Op de Spelen van Atlanta won ze het verspringen met een sprong van 7m12 en versloeg ze de Italiaanse Fiona May (1969-) en de torenhoge Amerikaanse favoriete Jacky Joyner-Kersee (1962-).

De Russische Madina Biktagirova (1964-) eindigde vierde in de marathon. Na aankomst wees de urinetest uit dat ze dat met behulp van norefidrine had gedaan en werd ze gediskwalificeerd. Ze was de eerste marathonloopster die positief testte.

De Amerikaanse kogelstootster Bonnie L. Dasse (1959-) werd tijdens de Spelen gepakt op het gebruik van Clenbutorol en daarvoor uitgesloten van verdere deelname.

Ook landgenoot en hamerslingeraar Jud Logan (1959-) had aan de Clenbuterol gezeten en huiswaarts gestuurd.

Nijolė Medvedeva-Bluskitė (1960-) uit Litouwen nam deel aan het verspringen, maar moest de competitie verlaten nadat ze positief testte. 

Gewichtheffen

Omdat hij een positieve test afleverde op anabolica werd de Oostenrijkse gewichtheffer Jürgen Matzku (1966-) uit de Olympische selectie geweerd.

Kano

In mei 1992 vloog Detlef Hofmann (1963 -) tegen de lamp, de Duitse kanospecialist testte positief op testosteron en werd om die reden uit de Olympische selectie geweerd.

Volleybal

De Chinese Wu Dan (1968-) werd betrapt op het gebruik van strychnine waarop ze de Spelen moest verlaten. Vier jaar voordien had ze nog meegeholpen om brons te winnen en in 1996 eindigde ze met de Chinese ploeg als vijfde.

Zwemmen

In de voorbereiding op de Spelen werd bij Astrid Strauss (1968-) een testosterongehalte van 12,6 gevonden, meer dan het dubbele van de toegelaten 6,0. Waarvoor ze lange tijd geschorst werd en daardoor haar Olympische titel 800m vrije slag van vier jaar voordien niet  kon verdedigen. Zelf zocht ze de oorzaak van dat hoge gehalte in het nuttigen van een grote aardbeibowl.