1988-OS

Olympische Spelen 1988

Uit een onderzoek van de New York Times na de Spelen bleek dat minstens de helft van alle atleten in Seoel anabolica gebruikte om de prestaties te verbeteren.

Atletiek


 
De rivaliteit tussen de Amerikaan Carl Lewis (1961-) en de Canadees Ben Johnson (1965-) bereikte zijn hoogtepunt op de Spelen van Seoel toen Johnson in de finale van de 100 meter een verpletterende 9,79 neerzette, 0,14 beter dan de besttijd op naam van Lewis. De chrono werd geschrapt en Johnson moest het goud inleveren toen men enkele dagen nadien de anabole steroïde Stanozol in zijn urine aantrof. Later bekende hij het gebruik van Dianabol, het testosteron Cypionate, furazabol en het menselijk groeihormoon. Carl Lewis kreeg het goud in extremis toch nog toegewezen. Grote consternatie echter toen in 2003 dokter Wade Exum, de voormalige directeur van de drugsbestrijding administratie van het Amerikaans Olympisch Comité, aan het weekblad Sports Illustrated verklapte dat destijds meer dan honderd Amerikanen positief hadden getest en eigenlijk niet naar de Spelen hadden gemogen. En één van hen was Lewis, die zelfs driemaal positief plaste op pseudo-efedrine, efedrine en fenylpropanolamine. Tot ieders verbazing aanvaardde het USOC de verklaring van Lewis, dat hij dit niet opzettelijk had gedaan. De atletiekfederatie IAAF ging bovendien niet over tot sancties omdat de gevonden concentraties te gering waren.

"Ik heb medelijden met Ben Johnson. Misschien niet alle sporters, maar zeker 90% van hen gebruikt drugs, de onzen inbegrepen." aldus een anonieme Sovjet coach in de New York Times van oktober 1988

 

Ook bij Lewis' teamgenoten Joe DeLoach (1967-) en Floyd Heard (1966-) werden verboden middelen aangetroffen en ook zij gingen om dezelfde redenen vrijuit. Later bekende Lewis nochthans dat hij tijdens die Amerikaanse trials driemaal positief had getest.

"Honderden anderen waren eveneens positief en werden ongemoeid gelaten. Iedereen werd gelijk behandeld. Er werd voor mij geen uitzondering gemaakt," meldde hij in de krant Orange County Register. "Het enige wat ik kwijt wil is dat het betreurenswaardig is wat Wade Exum doet. Ik snap niet waarom mensen hierover zoveel kabaal maken. Iedereen werd op dezelfde manier behandeld."

James Doehring (1962-) werd in 1988 betrapt op het gebruik van testosteron, wat de Amerikaan in 1989 ook toegaf in een interview. Het leverde hem twee jaar schorsing op. Begin 1992 werd hij tot 125 uur sociaal werk veroordeeld wegens het dealen van amfetamine. Toch won hij in 1992 op de Spelen van Barcelona zilver in het kogelstoten

Gewichtheffen

De Hongaar Kálmán Csengeri (1959-) werd bij de middelgewichten betrapt op het gebruik van stanozolol, wat hem de diskwalificatie opleverde.

De Bulgaren Mitko Grablev (1964-) en Angel Guenchev (1967-) mochten hun koffers pakken en hun gouden medaille inleveren nadat ze positief testten op furosemide. Daarop trok de Bulgaarse teamleiding de hele ploeg uit competitie om nog andere dopinggevallen te ontlopen.

De Hongaar Andor Szanyi (1964-) won de zilveren medaille bij de zwaargewichten, maar moest die inleveren na een positieve test op stanozolol.

De Spanjaard Fernando Mariaca (1959-) had zich van pemoline bediend, waardoor hij mocht opkrassen.

IJshockey

De Pool Jaroslaw Morawiecki (1964-) werd na de wedstrijd tegen Frankrijk betrapt op testosteron, wat hem achttien maanden schorsing opleverde en de 6-2 winst van zijn ploeg werd omgebogen naar 0-2 verlies. De hoge testosteronwaarden werden door de Poolse delegatie uitgelegd door besmette kroketten op een feestje. Twee jaar nadien echter liep Morawiecki opnieuw tegen de lamp, het leverde hem een levenslange schorsing op. In 1992 werd het vonnis opgeschort en hervatte hij zijn carrière bij het Zweedse Olofstroem IK, nadien bij het Franse Caen. In 1997 keerde hij terug naar Polen waar hij achtereenvolgens voor KKH Katowice, Basin, GKS Tychy en TKH Torun uitkwam. Hij speelde 57 wedstrijden voor de Poolse nationale ploeg waarin hij zeventien keer scoorde en hij nam deel aan de WK's van 1985, 1986 en 1987. Na zijn spelerscarrière werd hij coach van TKH Torun en het Poolse nationale team voor 20-jarigen.

Judo

De Engelse judoka Kerrith Brown (1962-), vier jaar voordien in Los Angeles nog brons bij de lichtgewichten, moest het tornooi verlaten na een positieve test op furosemide.

Moderne vijfkamp

Bij de Australiër Alexander Watson (1957-) werden bij een test extreem hoge waarden cafeïne ontdekt, waardoor hij uit de moderne vijfkamp competitie werd gekieperd. Zijn uitleg achteraf was dat die hoge waarden te danken waren aan twaalf tot vijftien koppen koffie en minstens drie glazen cola.

Snelschaatsen

De Russische snelschaatser Nikolay Gulyayev (1966-) was op de Spelen van 1988 in Calgary de grote favoriet voor het goud op de 1.500m, nadat hij de maand voor de Olympiade op de Wereldbeker in Inzell zowel de 1.000 als de 1.500m had gewonnen. Enkele dagen na die winst werd hij echter geklist toen hij 700 capsules van de anabole steroïde Dianabol wilde binnensmokkelen.

Wielrennen

De Oostenrijkse renner Christoph Ziermann (1968-) werd uit de Olympische selectie gekieperd na een positieve test op anabole steroïden.

Worstelen

Ali Dad (1964-) uit Afghanistan werd bij de pluimgewichten gepakt op het gebruik van furomeside, waarop hij mocht inpakken