1983

1983

Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Amgen startte de industriële productie van EPO.

Begin 1983 werden Canadese atleten na een positieve dopingtest minimum een jaar uitgesloten van iedere vorm van overheidssteun, met inbegrip van subsidies, reizen, hulp van nationale coaches of toegang tot nationale sportcentra. Atleten die op het gebruik van anabole steroïden werden betrapt kregen automatisch een levenslange schorsing, net als diegenen die een tweede positieve test afleverden.

Dertien leden van het Amerikaanse atletiekteam werden na een positief dopingplasje van de Pan Amerikaanse Spelen geweerd. Een van hen was polsstokspringer Mike Tully (1956-), hoewel het American Athletics Congress toegaf dat hij Sudafed voor een verstopte neus had gebruikt en antihistaminica pas in 1991 aan de lijst van verboden producten werden toegevoegd. In totaal werden tijdens de Pan Amerikaanse Spelen 23 medailles teruggevorderd, waarvan elf gouden.

American Football

In een Amerikaans rapport omschreef een ex-dealer het gebruik van steroïden bij het Nebraska football team als 'massaal' en schatte hij het aantal gebruikers rond de 85%. Aanvullend bewijs van die ongebreidelde consumptie kwam uit een aantal journalistieke onderzoeken waarbij de spelers Dean Steinkuhler (1961-), Dave Rimington (1960-), Danny Noonan (1965-), Neil Smith (1966-) en Lawrence Pete (1966-) betrokken waren, iets wat ze later ook toegaven.

Baseball

De Amerikaanse baseballspeler Darryl Strawberry (1962-) bekende dat hij in 1983 voor het eerst met cocaïne experimenteerde, regelmatig dronk en cannabis rookte. Die combinatie zorgde voor zware problemen. Hij werd veroordeeld voor echtelijk geweld en belastingontduiking. In 1987 dronk hij vrijwel elke nacht en gebruikte hij steeds meer cocaïne. In 1990 schreef hij zich in voor een ontwenningskuur, maar het ging van kwaad naar erger en hij kwam in een vicieuze cirkel terecht. De alcohol en de drugs leidden tot grillig gedrag, en dat leidde tot nog meer drugs nadat hij daarover kritiek kreeg. Uiteindelijk schorste de baseball-bond hem drie keer voor het gebruik van cocaïne.

Gewichtheffen

Na een positieve test op anabole steroïden ontnam het bestuur van de Pan Am Games in Caracas de Amerikaanse gewichtheffer Jeff Michels (1961-) zijn drie gouden medailles .

Ook de Cubaan Daniel Núñez (1958-), de Chileen Jacques Oliger (1959-) en de Canadees Guy Greavette (1960-) testten tijdens die Spelen positief op anabolica  en ook zij moesten hun goud inleveren. De eerste keer in de 32-jarige geschiedenis van kampioenschappen van het westelijk halfrond dat atleten omwille van doping hun medailles moesten inleveren.

''Dit is de droevigste informatie die ik ooit heb moeten geven,” zei organisatievoorzitter Carlos Vasquez Rana tijdens een persconferentie. “Er is iets betreurenswaardig gebeurd en we moeten dit in de toekomst voorkomen.”

Als gevolg hiervan werden de elf betrapte gewichtheffers twee jaar geschorst en konden ze ook niet aantreden op de Olympische Spelen van 1984. De andere gediskwalificeerden waren de Cubaan Alberto Blanco (1976-), de Canadees Michael Viau, Jose Adarmes Paez uit Venezuela, Enrique Montiel uit Nicaragua,  de Argentijn Guillermo Lopez, Jose Lozada uit Puerto Rico en de Colombiaan Caballero Dolcey.

Wielrennen

Ook de urine van de Chileense wielrenner Fernando Vera (1953-) vertoonde sporen van anabole steroïden. Vera deed op de Pan Amerikaanse Spelen mee aan de achtervolging op de baan, maar haalde het podium niet. Ook een niet geïdentificeerde Cubaans volleybalspeler testte positief, maar zijn ploeg mocht in het tornooi blijven. Volgens een Cubaanse official had de speler oogdruppels gebruikt die het verboden efedrine bevatten.

De Nederlander Adri van der Poel (1959-), wereldkampioen cyclocross en etappewinnaar in Tour de France, testte positief op strychnine. Als verdediging haalde hij aan dat zijn schoonvader tijdens het middagmaal duif had geserveerd en dat hij zich na die positieve test realiseerde dat eigenlijk de duif gedopeerd was. Zijn schoonvader was notabene de beroemde Franse renner Raymond Poulidor (1936-). Na de Ronde van Sicilië werd van der Poel een tweede keer betrapt, dit keer met efedrine. Hij kreeg drie maanden schorsing.

Bij een controle in de Tour de France werden sporen nadrolon gevonden in de urine van de Franse renner Jacques Bossis (1952-).