1978

1978

Atletiek

Zes DDR atletes stonden vertrekkensklaar voor de atletiekmeeting van Zürich, toen het bericht verscheen dat er tijdens die meeting strenge controles zouden gebeuren. Gezien de zes volgestouwd waren met anabolica in de voorbereiding van het EK van enkele maanden later, beslisten de Oostduitse sportartsen om hen thuis te houden. Infectieuze darmgriep luidde het excuus.

De Russische Nadeschda Tkatschenko (1948-) won goud in de vijfkamp op het EK van 1978 in Praag. Toen de dopingcontrole nadien uitwees dat ze verboden producten had genomen moest ze haar titel inleveren. Bovendien moest ze levenslang aan de kant blijven, maar die straf werd later verminderd waardoor ze in 1980 in Moskou Olympisch kampioen kon worden.

In mei 1978 testte de Duitse discuswerper Hein-Direck Neu (1944-2017) positief op anabolica tijdens de Duitse atletiekkampioenschappen. Klaarblijkelijk was de afbouwperiode verkeerd berekend. In 1991 bekende hij dat sportarts Manfred Steinbach (1933-) hem regelmatig anabolica had voorgeschreven en dat ze zich 'kapot hadden gelachen" over de indicatie van het voorschrift 'Gewichtsverlies na griep'. Hij werd achttien maanden geschorst. Jaren later ging hij tijdens interviews dieper in op deze zaak:

"... Praktisch alle werpers die op sportief vlak hogerop wilden geraken grepen in die periode naar anabolica. Enkele verdroegen ze niet, zelf had ik er geen problemen mee.....Als je zag hoe de werpers uit de DDR, maar vooral de Amerikanen, open en bloot met het spul omgingen, dan bleef er voor ons geen andere mogelijkheid.... Samen met mijn trainer Karlheinz Steinmetz (1942-) reed ik heel regelmatig naar Professor Armin Klümper (1935-) van de Uniklinik in Freiburg. Die voorzag ons rijkelijk van spuiten en tabletten. Ik verwonderde mij er toen al over dat de ziekenkas alles terugbetaalde."

Baseball

Bernie Carbo (1947-) was de een van de meest verslaafde baseballspeler uit de Amerikaanse competitie. In 1978 huurde de eigenaar van de Red Sox Boston een detective in om hem op druggebruik te betrappen. In een kranteninterview met de Boston Globe van april 2010 gaf Carbo zijn gebruik van marihuana en amfetaminen toe.

“Voor iedere wedstrijd rookte ik twee joints en dronk ik drie of vier biertjes. Vervolgens ging ik naar het stadion, daar slikte ik amfetamines en pijnstillers, dronk ik een kop koffie, kauwde ik wat tabak, rookte ik een sigaret, stond ik op en begon ik aan de wedstrijd. En dat iedere wedstrijd opnieuw. Elke wedstrijd speelde ik high, ik was verslaafd aan alles waaraan je verslaafd kan worden. Ik speelde outfield en soms leek het alsof de sterren uit de lucht dwarrelden."

Op 33-jarige leeftijd kapte hij met baseball en werd hij kapper.

Boksen

De Amerikaanse bokser Bob Hazelton (1946-2014) klopte zijn groot idool en landgenoot Bob Foster (1938-2015), de voormalig wereldkampioen bij de licht-zwaargewichten. Hazelton had er alles aan gedaan om zo ver te geraken. Door anabolica te gebruiken won hij veertien kilo lichaamsgewicht, maar kreeg hij enorme gezondheidsproblemen, waardoor de artsen zijn beide benen moesten amputeren.

"Mijn coach vroeg me pillen te nemen om gewicht te winnen. Hij vertelde me dat het sterke vitaminen waren, wist ik veel dat ik steroïden slikte. Ik was erg jong en vertrouwde hem en bovenal droomde ik natuurlijk van een succesvolle carrière. Nu denk ik dat ik beter een middelmatige bokser zou zijn, maar wel eentje die op eigen benen kan lopen."

Voetbal

Bij een dopingcontrole na de finale tussen Argentinië en Nederland op het WK voetbal van 1978, bleek een van de Argentijnse spelers zwanger te zijn. Zijn naam werd niet vrijgegeven.

De Schotse voetballer Willie Johnston (1946-) werd na de openingswedstrijd van het WK 1978 tegen Peru betrapt op het gebruik van Reactivan. Hij werd stante pede uit de ploeg gegooid, wat na 21 wedstrijden met het Schotse elftal meteen ook het het einde van zijn internationale carrière betekende. Zelf hield hij zijn onschuld altijd staande.

Wielrennen

Nadat hij het WK bij de amateurs had gewonnen testte de Zwitserse renner Gilbert Claus (1955-) positief op steroïden

Na zijn overwinning op l’Alpe Duez in de Tour de France van 1978 werd de Belg Michel Pollentier (1951-) betrapt met een rubberen peer die de urine van iemand anders bevatte. Hij werd uit de Tour gezet en ironisch genoeg testte zijn eigen urine negatief.

In diezelfde Tour de France verwachtte de Spanjaard Jose Nazabal (1951-) zich aan een positief resultaat en verliet hij de wedstrijd meteen na zijn test.

De Franse renner Antoine Gutierrez (1953-) gedroeg zich tijdens de controle zo verdacht dat controlegeneesheer Le Calvez erg nieuwsgierig werd. De arts trok het shirt van de renner omhoog en vond daar een buizensysteem gekoppeld aan een fles urine.

De Belgische renner Jean-Luc Van den Broucke (1955-) bekende:

"Tijdens de Tour de France gebruikte ik steroïden. Dat zijn geen stimulerende, maar versterkende middelen. Als ik ze niet genomen had, had ik moeten opgeven. Wat denk je? Vanaf februari fiets je het hele jaar door, je moet goed presteren in de klassiekers maar ook in de kleinere wedstrijden en dan nog eens in de Tour de France. Tijdens de rustdag voor de Pyreneeën kreeg ik een eerste injectie met hormonen en opnieuw eentje net voor de laatste week. Medisch gezien kan je dat niet schadelijk noemen, zeker niet als het met mate gebeurt en onder toezicht van een arts."