1968

1968

Krachtatleten verhoogden de dosis van de gebruikte anabolica zelf tot twee of zelfs vijf keer meer dan de therapeutische aanbevelingen. Maar ook de verscheidenheid aan steroïden nam toe, zowel de orale als de inspuitbare.

In 1968 werden er zelfs amfetaminegebruik gemeld bij basketters en footballers uit de middelbare school, waarbij in sommige gevallen de coach de pillen leverde.

Baseball

"Ik neem vlug enkele pillen en weg is de pijn," zei baseball speler Dennis McLain (1944-) van de Detroit Tigers.

Voor de zesde inning van de World Series 1968 spoot McLain zijn werpschouder in met cortisone en xylocaine, de enige inning ooit die hij na drie pogingen won.

In dezelfde World Series, die soms meer weg hadden van een wedstrijd tussen de apothekers van Detroit en die van St. Louis, slikte Bob Gibson (1935 -) van de St Louis Cardinals spierontspanners om zijn arm soepel te houden.

“Occasioneel gebruiken we de amfetamines Dexamyl en Dexedrine.... Ook de barbituraten, Seconal, Tuinal, Nembutal .... Soms ook anti-depressiva zoals Triavil, Tofranil, Valium .... Maar ik denk niet dat het druggebruik in de MidWest even wijd verspreid is als aan de East en West coast," aldus Isadore Carl Middleman (1910-1968), sportarts van het baseballteam St. Louis Cardinals.

Boksen

Na zijn wedstrijd tegen de Argentijn Carlos Duran (1936-1991) overleed de Duitse bokser Jupp Elze (1939-1968) aan de gevolgen van een ernstige hoofdletsel. De autopsie wees uit dat zijn pijndrempel door de inname van stimulantia aanzienlijk verhoogd was tijdens het gevecht.

Golf

Zelfs golf, een sport met een 'clean imago' en voor velen het synoniem van integriteit, ontsnapte niet aan dopinggebruik. Golf is een voortdurende gevecht tegen spanning en in 1968 al werd omwille van hun 'kalmerend' effect het misbruik van sedativa en tranquillizers gerapporteerd. Topspelers als Doug Sanders (1933-), Dave Hill (1937-2011) en Al Geiberger (1937-) zouden ze geslikt hebben.

Voetbal

Tijdens een wedstrijd in Grenoble op 24 oktober 1968 dribbelde de Franse voetballer Jean-Louis Quadri (1950-1968) naar het doel van de tegenstrever. Maar nog voor hij kon trappen stuikte hij in elkaar. In allerijl werd hij naar het ziekenhuis gebracht maar overleed in de ziekenwagen. De autopsie toonde aan dat hij was zwaar gedrogeerd was met amfetaminen.

Wielrennen

Een jaar na de dood van Tom Simpson (1937-1967) stierf de Fransman Yves Mottin (1945-1968) door overmatig amfetaminegebruik, en dat twee dagen nadat hij tot ieders verrassing in Grenoble een veldrit had gewonnen.

Op 5 februari 1969 werden de renners Paul Barnay en Michel Fayolle door het Gerechtshof van Grenoble veroordeeld voor het verdelen van amfetamines. De twee Fransen bekenden dat ze het goedje vanuit Italië naar Frankrijk smokkelden.

Door hun vochtafdrijvende eigenschappen maskeren diuretica het gebruik van stimulerende middelen. De producten en dan vooral Probenecid werden dan ook op de lijst van verboden middelen geplaatst. Maar ook daar werd iets op gevonden. Voor een dopingcontrole in de Giro van 1969 spoten de renners diuretica opgelost in gedistilleerd water met een spuit rechtstreeks in in hun blaas, zodat het product niet kon opgespoord worden.

Op 13 september 1968 overhandigde manager Mike Breckon (1937-) zijn teamleden van de Canadese wielerploeg een memo met de uitleg hoe en wanneer ze de twee meegeleverde medicijnen moesten innemen. Breckon besloot zijn instructies met de opmerking:

"U zal ongetwijfeld merken dat beide preparaten zeer kleine hoeveelheden strychnine bevatten. Krijg nu niet het verkeerde idee dat die stof giftig is .... Het staat wel op de lijst van verboden middelen van de Canadian Cycling Association, maar is er geen enkel probleem omdat u ze niet tijdens de race gaat nemen en het onder doktersvoorschrift wordt toegediend."

De Zwitserse renner Peter Abt (1944-) werd uit de Giro gezet na een positieve test op amfetamines.

De Italiaanse renner Vittorio Adorni (1937-) kreeg een maand schorsing omdat hij zich in de Ronde van Sardinië bediend had van amfetamines. Later moest hij de Giro verlaten omdat hij een controle trachtte te vervalsen.