1930 - 1934

1930

De ontdekking van de eerste synthetische hormonen verergerde het probleem van dopinggebruik in de sport.

Rapporten uit de jaren '30 meldden dat de Duitse nationale ploeg zogenaamde wonderpillen slikte en sommige voetballers pakten ermee uit in tijdschriften. Het ging om stimulerende middelen en hormonale preparaten. Ook in het Engels voetbal werd in die tijd volop geëxperimenteerd.

1930 ließ Carl Krümmel in seinem „Handbuch der lebenswichtigen Leibesübungen“ verlauten, dass „die Verbreitung des Dopings überschätzt“ werde.[31] „Ist medikamentöse Beeinflussung im Sport möglich?”, hatte Prof. Otto Riesser, Pharmakologe an der Universität Breslau, bereits 1930 in der akademischen Zeitschrift Leibesübungen gefragt.[32] Riesser war es auch, der 1933, in einer Rede beim Jahrestreffen des Deutschen Schwimmverbandes, die Ärzte und die Sportverbände für die Entwicklung verantwortlich machte: - See more at: http://fussballdoping.derwesten-recherche.org/2012/09/%E2%80%9Edie-helden-von-bern-alle-gedopt/#sthash.GVlQNl97.dpuf

In 1930 publiceerde de Duitse sportwetenschapper Carl Krümmel (1895-1942) zijn 'Handbuch der lebenswichtigen Leibesübungen' waarin hij stelde dat de verspreiding van doping zwaar onderschat werd.

Die Nachhilfe mit künstlichen Mitteln [zur Leistungssteigerung. E. E.] ist vom sportlichen Standpunkt aus seit jeher als völlig unvereinbar mit sportlicher Gesin- nung betrachtet worden und daher verpönt. Trotzdem wissen wir alle, dass gegen dieses Gesetz ständig gesündigt wird und dass der Wettstreit sportlicher Leistungen vielfach mehr ein solcher der Dopingmittel als einer des Trainings ist. In hohem Maße bedauerlich ist die Tatsache, dass es den sportlichen Überwachungsorganen vielfach an Energie in der Bekämpfung dieser Übelstände zu fehlen scheint, und dass eine Laxheit der Anschauungen sich breitmacht, die verhängnisvoll ist. An diesem Zustande sind die Sportärzte nicht unschuldig, teils durch mangelnde Kennt- nis der Dinge, teils sogar dadurch, dass sie direkt die stark wirksamen Arzneien zu Dopingzwecken verschreiben, die ohne Rezept dem Sportsmann nicht zugänglich wären. Manche Firmen, vielfach recht zweifelhaften Rufs, sind ständig und nicht ohne Erfolg bemüht, Dopingmittel mit fehlender oder gar irreführender Deklaration direkt an den Sportsmann heranzuführen. - See more at: http://fussballdoping.derwesten-recherche.org/2012/09/%E2%80%9Edie-helden-von-bern-alle-gedopt/#sthash.GVlQNl97.dpuf
1930 ließ Carl Krümmel in seinem „Handbuch der lebenswichtigen Leibesübungen“ verlauten, dass „die Verbreitung des Dopings überschätzt“ werde.[31] „Ist medikamentöse Beeinflussung im Sport möglich?”, hatte Prof. Otto Riesser, Pharmakologe an der Universität Breslau, bereits 1930 in der akademischen Zeitschrift Leibesübungen gefragt.[32] Riesser war es auch, der 1933, in einer Rede beim Jahrestreffen des Deutschen Schwimmverbandes, die Ärzte und die Sportverbände für die Entwicklung verantwortlich machte: - See more at: http://fussballdoping.derwesten-recherche.org/2012/09/%E2%80%9Edie-helden-von-bern-alle-gedopt/#sthash.GVlQNl97.dpuf

In 1930 werd het dopinggebruik in de Tour de France zo algemeen aanvaard dat het reglementenboek van Henri Desgrange (1865-1940) expliciet vermeldde dat de dopingproducten niet door de organisatie verstrekt zouden worden

Het gebruik van de ‘Pot Belge’ door Europese wielrenners was een voorbeeld van een cross-over tussen recreatief en prestatiebevorderend misbruik van drugs. ‘Pot Belge’ is een Franse term voor een illegaal mengsel van doping, dat gewoonlijk bestond uit cocaïne, heroïne, cafeïne, amfetamines en pijnstillers. Een Franse publicatie merkte op dat men het ook 'krankzinnige personenmix' mocht noemen, waarmee het niet duidelijk was of dit verwees naar de potentiële resultaten van het gebruik, of eerder suggereerde dat "je gek moest zijn om het te nemen". Het mengsel was bij professionele wielrenners ontzettend in trek, al lieten ook de amateurs zich niet onbetuigd.

1931

Er deden geruchten de ronde dat skiërs Coramin en Digifolin slikten en dat de vrouwelijke skiërs behandelingen met hormonen ondergingen om hun menstruaties uit te stellen voor belangrijke wedstrijden.

1932

Na hun overwinningen op de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles circuleerden geruchten dat de Japanse zwemmers met zuurstof werden volgepompt.

Het farmaceutisch bedrijf Smith, Kline en French, dat later bekend zou worden als GlaxoSmithKline, bracht in de Verenigde Staten amfetaminesulfaat op de markt onder de naam van Benzedrine, als inhalator voor bronchusverwijding, met astma als belangrijkste indicatie

De Belgische renner Gaston Rebry (1905-1953) spurtte als een waanzinnige naar de overwinning in de negentiende rit van de Tour de France. Als sterke armen hem niet van zijn fiets hadden gesleurd was hij de nabijgelegen zee ingeraasd. Hij ijlde alsof hij hevige koorts had en schreeuwde dat hij tot Parijs moest doorrijden. Zijn vrouw reikte hem zijn zoontje aan dat hij niet herkende, hij sloeg wild om zich heen, een schokkend beeld. Op dat moment beseften insiders dat zijn manager Beckmann de grootste 'mixer' onder de managers was.

1933

In zijn profetisch werk 'Doping en dopingsubstanties' besprak de Duitse arts Otto Rieser (1894-1977) niet alleen de dopingprevalentie maar ook de schuld van medische professionals.

“Het gebruik van kunstmatige middelen voor het verbeteren van prestaties werd lange tijd beschouwd als onverenigbaar met de geest van de sport en daarom veroordeeld. We weten echter allemaal dat deze regel steeds opnieuw overtreden wordt en dat sportwedstrijden vaak meer een kwestie van doping zijn dan van training. Het is te betreuren dat diegenen die belast zijn met het toezicht op de sport, de energie lijken te ontberen om een campagne tegen dit kwaad op te starten en dat er zich een lakse en noodlottige houding verspreidt. Ook zijn de artsen niet zonder schuld aan deze gang van zaken, deels op grond van hun onwetendheid, deels omdat ze met doping als doel sterke medicijnen voorschrijven, die zonder voorschrift voor sporters niet beschikbaar zijn.”

In 1933 was het woord doping een deel van de Engelse taal geworden. Terwijl Rieser en anderen zich tegen doping bleven verzetten, stemde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) pas in 1967 in met een beleid van dopingcontrole, die het gebruik van specifieke drugs moest verbannen.

1934

De Zwitserse in Kroatië geboren scheikundige Leopold RuĹžicka (1887-1976) ontdekte het gebruik van steroïden voor medische toepassingen, specifiek om bepaalde ziektes zoals bijvoorbeeld kanker te bestrijden. In 1934 ontrafelde hij de moleculaire werking van androsteron, het jaar nadien die van progesteron en testosteron.