1973

1973

In een getuigbrief aan het Amerikaanse Congres uitte een moeder van twee jongens haar bezorgdheid over het feit dat spelertjes tussen elf en veertien jaar van een lokale Pop Warner Football League door hun coach drugs, popper-ups en speed kregen aangeboden.

Hoewel de NCAA in 1973 het gebruik van anabole steroïden principieel verbood, werd het opsporingsprogramma ervan pas in 1986 gestart.

Atletiek

In 1973 liep de DDR kogelstoter Joachim Krug (1955-) over naar het Westen en in november van dat jaar getuigde hij in een interview met het Duitse blad 'Bild-Zeitung':

"In de topsport hebben we praktisch allemaal op anabolica geleefd. Ook ik... Niet alleen de kogelstoters werden met spierpreparaten gevoerd. Ook de zwemmers begonnen er reeds aan op 12-jarige leeftijd, voetballers, roeiers, wielrenners en gewichtheffers. Maar zelfs de sprinters uit de atletiek werden met pillen sterk en snel gemaakt... En toen kreeg ik het eerste pakje Oral-Turinabol en moest ik een overeenkomst ondertekenen dat ik er met niemand over zou spreken."

In een cyclus van vier weken slikte Krug een berekende hoeveelheid, de eerste drie dagen twee tabletten, daarna vijf tot zeven per dag. Hij ondervond daardoor een ongewoon gevoel van kracht. Maar hij leerde nog meer:

"Met behulp van anabolica kan men prestatiehoogtepunten bijna tot op het uur voorspellen."

Voetbal

Voor het eerst in de geschiedenis van het Braziliaanse competitie werd een voetballer op doping gepakt, Cosme Da Silva (1952-) van Belo Horizonte kreeg daarvoor een schorsing van twee maanden.

Wielrennen

De Nederlandse ploegleider Kees Pellenaars (1913-1988) vertelde over een van zijn renners:

"Ik nam hem op trainingskamp mee naar Spanje. De jongen veranderde daar in een soort leeuw. Hij reed rond alsof hij werd aangedreven door raketten. Toen ik hem daarover aansprak was hij oprecht blij dat hij zo goed reed en hij raadde mij aan om hem goed in het oog te houden. Ik vroeg hem of hij toevallig iets nam, waarop hij opsprong, op een stoel klom en diep uit de kast een plastic tas vol pillen te voorschijn toverde. Mijn hart sloeg over, nog nooit had ik zoveel vuurwerk bij elkaar gezien. Samen met de soigneur telde ik vijfduizend pillen, hormoonpreparaten en slaappillen niet meegerekend. Tot grote opluchting van mijn renner nam ik ze mee, ik liet hem enkel de hormonen en de slaappillen. Later bleek dat hij te veel slaappillen innam want hij sliep dagen aan een stuk. We konden hem niet meer wakker krijgen en namen hem toen mee naar het ziekenhuis waar men zijn maag leeg pompte. Om te voorkomen dat er iets zou misgaan, bond men hem vast aan zijn bed. Maar op een of andere manier raakte hij aan stimulerende middelen en wandelde hij het ziekenhuis uit. Een verpleegster kwam hem tegen op de gang met het bed op zijn rug."

Eddy Merckx (1945 -) testte positief na de Italiaanse klassieker Giro di Lombardia. Het kostte hem de diskwalificatie en runner-up Felice Gimondi (1942-) werd tot winnaar uitgeroepen.

De Franse renner Jean Claude Blocher (1949-) bekende dat hij tijdens de Tour de France van 1973 versterkende middelen had gebruikt.

"Tijdens die drie weken durende Tour van 1973 nam ik deltamin, lidepran en meratran, niets bijzonder ernstigs. In die tijd was ik nog niet zo goed op de hoogte, ik was op ieder vlak een beginneling. Zo bemerkte ik wel die kleine buisjes in de rennersbroeken, maar ik wist niet wat erin zat. Ieder renner dopeerde zich namelijk, later heb ik pas begrepen dat het amfetaminen waren en begon ik er zelf mee. In de 'na-Tour-criteriums' gebruikten alle renners ze, zonder uitzondering. En het moet gezegd die amfetamines waren een machtig product. Je presteert 30% boven je mogelijkheden, je bent wel moe maar desondanks wil je verder fietsen."

De Italiaanse renner Ottavio Crepaldi (1945-) werd uit de uitslag van de Ronde van Lombardije geschrapt omdat hij niet kwam opdagen voor de dopingcontrole.

Zwemmen

Op het eerste WK zwemmen in Belgrado namen de Oost-Duitse vrouwen tien van de veertien gouden medailles mee huiswaarts.

De Oost-Duitse zwemmer George Sievers (1957-1973) raakte tijdens een training in coma en stierf. Zijn ouders kregen geen toegang tot het autopsierapport, maar na de val van de Muur bleek uit de archieven van de Oost-Duitse Zwembond dat hij als gevolg van overmatig gebruik van steroïden stierf aan een hartstilstand.

De Amerikaanse zwemtrainers vonden geen afdoende verklaringen voor de enorm steile prestatieverbeteringen die de DDR meisjes op een jaar tijd lukten. Janos Satori (1932-2015), de Hongaarse succestrainer van de West Duitse zwemploeg, ging ervan uit dat die enorme prestatieverbeteringen niet verkregen waren met gewone middelen en methoden. Hij verdacht de DDR van het gebruik van anabolica, een mening die internationale sportartsen met hem deelden.